Sealen

Voor kinderen en volwassenen

Het sealen van de kiezen is voor de meeste mensen die opgegroeid zijn in Nederland een bekende behandeling bij de tandarts. Sealen is een behandeling die helpt om gaatjes in de kiezen te voorkomen. Voor kinderen wordt dit eigenlijk altijd toegepast wanneer de volwassen tanden doorkomen. Maar wist je dat sealen ook voor volwassenen mogelijk is?

 

Hier lees je alles over sealen:

  • Wat is sealen?
  • Waarom sealen?
  • Wanneer is sealen nodig?
  • Sealen, hoe gaat dat in zijn werk?
  • Na de behandeling
  • Voordelen sealen
  • Nadelen sealen
  • De kosten van sealen
  • Afspraak maken

 

Met deze informatie over sealen ben je altijd voorbereid op een behandeling bij de tandarts. Daarnaast weet je ook of sealen voor jou de oplossing is om je gebit te beschermen tegen de vorming van gaatjes. Het sealen van je kiezen is een oplossing voor kinderen en volwassenen die je kan helpen om een hoop gebitsproblemen te voorkomen en ook voordelig is voor je portemonnee.

Laten we daarom niet langer en wachten en beginnen met wat sealen nu eigenlijk is.

 

Wat is sealen?

Sealen is het beschermen van je kiezen door deze af te dichten. Dit doet de tandarts door je kiezen in te pakken met een laagje kunststoflak of kunstharscement. Dit wordt ook wel een fissuurlak genoemd. Op die manier kunnen bacteriën moeilijk poetsbare kiezen niet bereiken en worden gaatjes voorkomen.

 

Waarom sealen?

De vraag is eigenlijk zojuist al beantwoord maar sealen doen we om je kiezen te beschermen tegen gaatjes. Dit kan je natuurlijk voorkomen door je tanden en kiezen goed te poetsen maar in sommige gevallen kan sealen helpen om je gebit te beschermen. Het schoonmaken van je tanden en kiezen is namelijk niet altijd even goed mogelijk met je tandenborstel. Wanneer er diepe putjes of groefjes in je kiezen zitten is het voor de haren van de tandenborstel niet altijd mogelijk om je gebit goed schoon te houden. Door deze plekken te sealen geef je tandbederf minder kans.

 

Wanneer is sealen nodig?

Zodra de blijvende kiezen van je zoontje of dochtertje doorkomen worden deze kiezen vaak geseald. Dit om deze te beschermen tegen gaatjes. Vaak is dit rond het zesde levensjaar. De reden waarom we dit doen is omdat de nieuwe kiezen op dat moment erg kwetsbaar zijn. Het glazuur wat zich op tanden en kiezen bevindt moet dan namelijk nog uitharden en is gevoeliger voor bacteriën. Daarnaast wordt er niet in alle gevallen al even goed gepoetst op die leeftijd en zijn nieuw doorgekomen kiezen vaak nog wat pijnlijk.

Maar ook voor volwassenen is het mogelijk om de kiezen te laten sealen. Dit komt niet vaak voor maar het is wel een optie die besproken kan worden met de tandarts. Vaak gebeurd dit wanneer er diepe putjes en groefjes aanwezig zijn in de kiezen. Dit vormen plekken waar bacteriën zich makkelijk kunnen ophouden en dat vergroot de kans op gaatjes in de kiezen. Door deze te sealen wordt deze kans verkleint.

Sealen, hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer de tandarts je kiezen gaat sealen dan hoef je je geen zorgen te maken over eventuele pijn. De behandeling is pijnloos en kort van duur. Er wordt gestart met het grondig schoonmaken van de kiezen. Dit om te voorkomen dat er zich nog bacteriën onder de nieuwe beschermlaag bevinden na het sealen. Dit gebeurt met polijstpasta en een borsteltje.

Wanneer de kiezen goed schoon zijn worden de kiezen ruw gemaakt. Dit zodat de beschermlaag zich goed kan hechten. Hiervoor gebruikt de tandarts ets, een zuur middel. Het middel moet even inwerken en wordt weggespoeld nadat zijn taak erop zit. De kiezen worden droog geblazen zodat de kunststoflaag aangebracht kan worden.

De kunststoflaag wordt door de tandarts aangebracht met een kwastje. Zodra de kunststoflaag aangebracht is wordt deze verhard. Dit gebeurt meestal met een blauwe lamp maar kan ook door de kunststoflaag te laten drogen. Daarna zit de behandeling erop en zijn je kiezen beschermt tegen de vorming van gaatjes.

 

Na de behandeling

Zodra de kiezen geseald zijn met zogeheten sealants kan je je kiezen weer gebruiken als voor de behandeling. Dat betekent dat eten en drinken gewoon mogelijk is. Ook het schoonhouden van het gebit gebeurt op dezelfde wijze als voorheen. De kiezen worden net als de tanden minstens twee keer gepoetst.

Tijdens de halfjaarlijkse controle van het gebit bekijkt de tandarts of de sealants nog voldoende aanwezig zijn op de kiezen. Indien nodig kan de kies opnieuw geseald worden. Dit komt echter zelden voor. Goed aangebrachte sealants blijven namelijk jaren zitten.

Voordelen van sealen

Zoals gezegd heeft het aanbrengen van sealants een groot voordeel. Door de kiezen te sealen kunnen er geen gaatjes meer ontstaan. Erg prettig natuurlijk. Daarnaast is de behandeling pijnloos en wordt deze daardoor als een fijne behandeling gezien door kinderen. Het sealen van kiezen bij kinderen wordt vaak uitgevoerd door de kindertandarts.

 

Nadelen van sealen

Aan sealen zitten geen nadelen vast. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat het sealen van je kiezen je niet ontlast van het poetsen van je gebit. Nog altijd is het twee keer per dag poetsen van je tanden erg belangrijk. Soms kunnen de sealants in het begin een beetje vreemd aanvoelen bij het dichtbijten van je gebit. Ook een wat viezige smaak kan na het sealen voorkomen. Deze ongemakken verdwijnen echter zeer snel na de behandeling.

 

De kosten van sealen

Het sealen van de kiezen is geen grote uitgave in vergelijking met andere tandartsbehandelingen. Daarnaast wordt er ook op toekomstige kosten bespaard. Het vullen van een gaatje is namelijk duurder dan het laten sealen van je kiezen. Zo werken sealants niet alleen preventief voor je gebit maar ook voor de kosten die maakt bij de tandarts.

 

Afspraak maken

Heb je vaker gaatjes dan je zou willen? Misschien is sealen dan wel de juiste oplossing voor jou. Bespreek het met de tandarts en wellicht helpen sealants je de putjes en groeven in jouw kiezen te beschermen. Ook wanneer de blijvende kiezen doorkomen bij jouw zoon of dochter is het tijd om een afspraak te maken met de tandarts. Zij zullen dan het gebit van je kind preventief behandelen door deze te sealen. Een afspraak maak je bij ons online. Eenvoudig en snel.