Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling bij de tandarts

Een wortelkanaalbehandeling is een ingrijpende behandeling waar velen tegen opkijken. Toch is een wortelkanaalbehandeling een belangrijke behandeling wanneer je last hebt van ontstoken weefsel in het wortelkanaal. Het niet behandelen van ontstoken weefsel in het wortelkanaal kan leiden tot het verwijderen van een kies. Dat dien je ten alle tijden te voorkomen omdat dit invloed heeft op de rest van je gebit.

 

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd wanneer er een ontsteking dreigt of zich al bevindt in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom het wortelpunt. Het doel is om het ontstoken tandweefsel, de zenuw, te verwijderen. Om het weefsel te verwijderen en kanaal te reinigen wordt de kies opengemaakt. Nadat de kanalen schoongemaakt zijn worden het kanaal en de kies gevuld.

 

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Zoals gezegd is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk als je last hebt van ontstoken weefsel in het wortelkanaal. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën of een lekkende vulling. Uiteindelijk kan dit veel pijn geven. Regelmatige controle bij de tandarts kan dit voorkomen. De bacteriën kunnen dan voor die tijd worden opgemerkt. De pijn ontstaat wanneer de zenuwvezels in het wortelkanaal ontstoken raken.

Symptomen wortelkanaalbehandeling

Er zijn een aantal symptomen waaraan je een wortelkanaalbehandeling kan herkennen. Hoe eerder je deze signalen oppikt, hoe beter. Bij alle tandheelkundige problemen is preventief of snel handelen na het ontstaan van een probleem essentieel. Zo kunnen grotere problemen voorkomen worden, zoals tandverlies.

In het beginstadium kunnen gevoelige tanden een signaal zijn. Wanneer je last hebt van gevoelige tanden kan je het beste een afspraak maken bij de tandarts voor een controle. Gevoelige tanden kunnen opspelen bij het drinken van warme of koude dranken. Later in het proces kan je last krijgen bij het kauwen van eten. Ook een constante kloppende pijn in de tand of kies zijn aanwijzingen dat het niet goed gaat. Het kan wijzen op een mogelijke wortelkanaalbehandeling. Wanneer ook dit symptoom wordt genegeerd kan dit leiden tot het ontstaan van een zwelling en het hebben van koorts.

 

Laat gaatjes vullen

Een van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een ontsteking in het wortelkanaal. Een van de belangrijkste is dat gaatjes niet worden behandeld. Hierdoor kunnen bacteriën doordringen tot in het wortelkanaal. Dit kan een ontsteking veroorzaken. Hetzelfde geldt voor het niet herstellen van een gebroken tand.

Hoe gaat de wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Met een röntgenfoto wordt vastgesteld of een wortelkanaalbehandeling daadwerkelijk nodig is. Indien dit het geval is wordt er om toegang te krijgen tot het wortelkanaal een gat geboord in de tand of kies. Alle wortelkanalen worden vervolgens schoongemaakt met vijltjes. Dit moet gebeuren tot aan het einde van de wortel. De meeste tanden of kiezen hebben 3 wortelkanalen maar in sommige gevallen zijn het er 4. Vervolgens worden de wortelkanalen schoongespoeld. De kanalen en tand of kies moeten gevuld worden zodat er geen bacteriën meer kunnen indringen.

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt over het algemeen in één behandeling.

 

Pijn van een wortelkanaalbehandeling

De belangrijkste reden dat mensen opzien tegen een wortelkanaalbehandeling is de pijn die ermee gepaard gaat. Daarom krijgen patiënten een plaatselijke verdoving om de pijn tegen te gaan. De behandeling is vrijwel pijnloos. Wel kan er na de wortelkanaalbehandeling nog wat napijn zijn zodra de verdoving uitwerkt. Deze pijn trekt vanzelf weg. Mocht dit niet het geval zijn is het belangrijk om contact op te nemen met de tandartspraktijk.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling worden vooraf begroot door de tandarts. Deze begroting wordt vooraf met jou besproken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De kosten voor een wortelkanaalbehandeling variëren afhankelijk van wat er nodig is om je gebit te herstellen.

De Nederlandse ZorgAutoriteit bepaalt in Nederland de tarieven van de tandarts. Lees alles over de kosten voor een wortelkanaalbehandeling op onze pagina die daarvoor ingericht is.

 

Duur van de wortelkanaalbehandeling

De duur van de behandeling verschilt per patiënt. Gemiddeld genomen duurt een wortelkanaalbehandeling van een kies langer dan die van een tand. Dat komt omdat een kies meer wortelkanalen heeft dan een tand. Een wortelkanaalbehandeling duurt gemiddeld 1 uur.

Endodontoloog doet wortelkanaalbehandelingen

Bij tandartspraktijk Jan van Nassau doet een ervaren endodontoloog de wortelkanaalbehandelingen. De specialisatie van tandartsen bij Jan van Nassau zorgt ervoor dat je voor elke behandeling in goede handen bent. Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd door een tandarts die meerdere opleidingen heeft gevolgd voor deze specialisatie. De tandarts is ruim ervaren omdat hij veel wortelkanaalbehandelingen per jaar uitvoert.

 

Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling

Denk je dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt? Heb je last van kloppende pijn? Of pijn tijdens het kauwen? Maak dan online een afspraak met onze gespecialiseerde tandarts in wortelkanaalbehandelingen.