Wildgroei tandvlees

Tandvlees dat groeit op plekken waar het niet hoort

Heb tandvlees dat groeit over jouw kies? Dan heb je last van wildgroei van tandvlees. Dit kan een gedeelte van de tandhals zijn maar ook over de gehele tand of kies zijn. Gelukkig kan de wildgroei van het tandvlees verwijderd worden in onze tandartspraktijk.

 

Wat is wildgroei tandvlees?

Het tandvlees is de voedingsbodem van jouw gebit. Daarnaast beschermt het ook jouw gebit en kaakbot. Zorg er daarom voor dat jouw tandvlees in goede gezondheid verkeerd. Wanneer je last hebt van wildgroei tandvlees dan groeit er tandvlees op plekken waar het niet hoort. Het bedekt dan meer van jouw tand of kies dan nodig is. In extreme gevallen kan het zelfs jouw gehele tand of kies bedekken.

 

Oorzaak wildgroei tandvlees

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan het ontstaan van wildgroei tandvlees. Sommige hebben te maken met niet goed uitgevoerde behandelingen aan jouw gebit door de tandarts. Andere hebben te maken met het gebruik van medicijnen of worden erfelijk bepaald.

Wanneer een gaatje gevuld is door de tandarts en de vulling steekt uit kan het tandvlees geïrriteerd raken. Deze irritatie kan zorgen voor wildgroei tandvlees. Dit kan overigens ook gebeuren door een slecht aansluitende gebitsprothese.

Het gebruik van sommige medicijnen kan de oorzaak zijn van wildgroei tandvlees. Bij het gebruik van medicijnen tegen epilepsie of sommige antibiotica kan dit gebeuren. Het is bekend dat fenytoïne, ciclosporine en calciumantagonisten wildgroei van het tandvlees kan veroorzaken.

Gezond tandvlees is essentieel

Jouw tandvlees is een belangrijk onderdeel van een gezond gebit. Daarom wil je dat jouw tandvlees in goede conditie verkeerd. Ontstoken tandvlees wil je daarom altijd voorkomen en snel behandelen. Irritatie van het tandvlees is dus wel iets waar je naar moet laten kijken door een mondhygiënist.

Wanneer je hier niet tijdig aandacht aan besteed kan dit leiden tot parodontitis. Hou daarom symptomen als bloedend tandvlees of opgezwollen tandvlees altijd in de gaten. Gezond tandvlees is niet gevoelig en mooi roze van kleur.

 

Behandeling van wildgroei tandvlees

Het behandelen van wildgroei tandvlees gebeurt in onze tandartspraktijk in Den Haag. Onze parodontoloog verwijderd het tandvlees dat over de kies groeit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met een flapoperatie of we schroeien het weg met een electrotoom. Zo verdwijnt het tandvlees dat over de kies groeit. De kans is echter aanwezig dat het tandvlees opnieuw over de kies gaat groeien.

Verschillende soorten bruggen

Er zijn drie soorten bruggen in de tandheelkunde.

  • Een gewone brug heeft pijlers aan beide kanten van de open ruimte.
  • De vrij-eindigende brug werkt met pijlers aan slechts één zijde van de ontbrekende tand of kies.
  • De etsbrug wordt vaak ingezet bij het vervangen van één of twee tanden. De etsbrug wordt met speciaal cement aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

 

Materialen die gebruikt worden voor bruggen

Naast de verschillende soorten bruggen zijn er ook verschillende soorten materialen waarmee we werken voor het plaatsen van bruggen. Afhankelijk van waar de brug in jouw mond geplaatst moet worden wordt er bepaald welke materialen er gebruikt worden.

  • Een brug van porselein ziet er natuurlijk uit. Niemand zal zien dat jij een brug draagt.
  • Een zirkonium brug ziet er niet alleen natuurlijk uit maar is ook erg duurzaam.
  • Over een metalen brug kan een laagje porselein geplaatst worden zodat het er natuurlijk uitziet.
  • Een gouden of zilverkleurige metalen brug is sterk en duurzaam.