Gezond tandvlees door het gebruik van vitamines
Gezond tandvlees is roze van kleur en bloed nooit. Buiten een goede mondhygiëne door regelmatig te poetsen en flossen speelt ook de inname van vitamines een belangrijke rol. Net als in de rest van het lichaam. Aangezien de gezondheid van het tandvlees erg belangrijk is voor de gezondheid van je gebit is het goed om te weten welke vitamines en mineralen je kunnen helpen om een gezond gebit te behouden.
Belangrijke vitamines en mineralen voor gezond tandvlees:
- Vitamine A
- Vitamine B3
- Vitamine B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine E
- Zink
- Calcium
- Magnesium
- Vezels
- Omega 3
- Selenium
- Foliumzuur
Vitamine A belangrijk voor je tandvlees
Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees. Vitamine A helpt ook om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine A binnenkrijgt want dat houdt je tandvlees gezond. Vitamine A vind je leverworst, wortelen, boter, eieren en gerookte paling.
Vitamine B3 helpt je tandvlees gezond te blijven
Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot parodontale afbraak en bloedend tandvlees. Gezond tandvlees bloed nooit. Daarom raden wij aan bij bloedend tandvlees een mondhygiënist te bezoeken. Bloedend tandvlees kan namelijk wijzen op een tandvleesontsteking. Zorgen dat je voldoende vitamine B3 binnenkrijgt kan je doen door het eten van champignons, kip, pinda’s, tonijn, zalm en zonnebloempitten.
Vitamine B12 voorkomt ongezond tandvlees
Met een tekort aan vitamine B12 vergroot je de kans op aften en bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees is natuurlijk een aanwijzing op ongezond tandvlees. Hoogstwaarschijnlijk ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Aften zijn vervelende plekken waarvan wit tandvlees een van de symptomen is. Vitamine B12 vind je in eieren, kip, magere yoghurt, makreel, rundvlees en zalm.
Vitamine C goed voor het mondweefsel
Houdt het mondweefsel gezond dankzij de inname van voldoende vitamine C. Vitamine C helpt bij het herstel van de gezondheid van je tandvlees. Let er wel op dat wanneer je rookt dit ervoor zorgt dat je 40% minder vitamine C opneemt. Buiten het feit dat roken een negatief effect heeft op je vitamine C opname heeft het ook invloed op ontstekingen aan het tandvlees. Roken is dus slecht voor de gezondheid van het tandvlees en het gebit. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees. Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees. Een ander voorkomend kenmerk van vitamine C tekort is opgezwollen tandvlees.
Vitamine C vind je in aardbeien, broccoli, kiwi, peterselie, rode paprika en witlof.
Vitamine D tegen gaatjes
Vitamine D komt uit de zon, maar ook uit voeding. Vitamine D helpt om calcium beter op te nemen in je lichaam. Daarmee en daarnaast beschermt het je tanden tegen gaatjes. Vitamine D heeft daarnaast ook een ontstekkingsremmende werking waardoor het de kans op ontstoken tandvlees verkleint. Met een hoge vitamine D waarde heb je 20% minder kans op ontstoken tandvlees.
Vitamine D haal je dus uit de zon maar het eten van de volgende producten kan je ook helpen; eieren, forel, haring, makreel, roomboter en zalm.
Vitamine E en parodontitis
Om de ontstekingsreactie van parodontitis te verlagen dien je dagelijks voldoende vitamine E in te nemen. Vitamine E is een antioxidant die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dat geldt ook voor de gezondheid van je mond, gebit en tandvlees. Daarnaast houdt het de bloedvaten zoveel mogelijk open.
Vitamine E vind je onder andere in amandelen, avocado, boerenkool, broccoli, hazelnoten en spinazie.
Zink belangrijk voor het mondweefsel
De inname van zink is belangrijk voor het mondweefsel. Zink heeft indirecte invloed op het mondweefsel namelijk. Zorg dat je er dagelijks voldoende van binnenkrijgt. Zink draagt bij aan een sterk immuunsysteem die bacteriën in de mond kan verslaan. Let wel op thee. Thee gaat de opname van zink namelijk tegen in het lichaam.
Zink is terug te vinden in cacao, cashewnoten, pijnboompitten, pompoenpitten, rundvlees en zonnebloempitten.
Calcium en tandbederf
Je tanden bestaan grotendeels uit calcium. Een tekort aan calcium inname per dag vergroot de kans op tandbederf. Tandbederf is een ander woord voor gaatjes in je tanden of kiezen. Gaatje ontstaan door tandplak op je tanden. Wanneer deze niet vaak genoeg schoongemaakt worden geeft dit het tandplak de kans om je glazuurlaag aan te vullen. Calcium helpt je ook op een andere manier te beschermen tot het ontstaan van gaatjes. Calcium uit voeding plakt aan de tand en helpt het zodoende beschermen tegen zuuraanvallen.
Calcium vind je in boerenkool, kaas, paranoten, pistache, sardines en waterkers.
Een tekort aan magnesium leidt tot parodontitis
Patiënten die lijden aan parodontitis hebben een tekort aan magnesium in hun lichaam. Zorgen voor voldoende inname van magnesium kan helpen bij de strijd tegen parodontitis. Daarnaast heeft magnesium ook een positief effect op de mondflora. Het versterkt de afweer tegen bacteriën en verlaagt de zuurgraad in de mondflora. Magnesium versterkt je tanden en tandvlees. Houdt dus je magnesium inname in de gaten.
Magnesium vind je in andijvie, avocado, bananen, broccoli, spinazie en walnoten.
Voldoende vezels helpen parodontitis te verminderen
Parodontitis behandelen doe je uiteraard bij de mondhygiënist. Met professionele gebitsreiniging helpt de mondhygiënist de parodontitis te behandelen. Voldoende inname van vezels helpt tevens ook bij de bestrijding van parodontitis. Er bestaat een sterk verband tussen de inname van voldoende vezels en bloedingen van het tandvlees. Zorg daarom dat je altijd voldoende vezels eet om je tandvlees in topconditie te houden.
Vergroot je vezelinname door de volgende producten te eten; appels, blauwe bessen, broccoli, mango’s, peren, popcorn en rode kool.
Omega 3 om ontstoken tandvlees te voorkomen
Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking en dit helpt ter voorkoming van gingivitis. Daarnaast kan de inname van omega 3 vetzuren ervoor zorgen dat de pocketdiepte wordt verkleint. De pocketdiepte is de afstand tussen het tandvlees en de tand. Deze ruimte word groter wanneer je last hebt van parodontitis. Dit betekent dan ook dat omega 3 dus ook goed is tegen parodontitis. Eigenlijk dus voor het gehele tandvlees.
Omega 3 krijg je binnen door het eten van haring, makreel, papaja, sardines, sperziebonen, tonijn, walnoten en zalm.
Selenium helpt bacteriën in de mond af te weren
Selenium draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Door een sterk immuunsysteem kan je de strijd met de mondbacteriën winnen en de gezondheid van je mond goed houden. Wanneer je een tekort hebt aan selenium is de kans op de ontwikkeling van tandvleesziekte parodontitis groter. Parodontitis kan je helaas niet bestrijden door de inname van selenium te vergroten. Wanneer je last hebt van selenium dien je de mondhygiënist te bezoeken om dit te bestrijden.
Selenium vind je in de volgende voedingsproducten; asperges, eieren, heilbot, kip, paranoten en zonnebloempitten.
Foliumzuur en parodontale aandoeningen
Volgens een studie in Taiwan bestaat er een relatie tussen parodontale aandoeningen en het niveau van foliumzuur aanwezig. Hoe lager de foliumzuurspiegel is hoe meer parodontaal verval er te zien is. Foliumzuur helpt ontstoken weefsel te herstellen. Daarom helpt foliumzuur ook tegen ontstoken tandvlees, ook wel bekend als gingivitis, en parodontitis. Een lage inname van foliumzuur bij een leeftijd boven de 60 jaar vergroot dan ook de kans op parodontitis.
Foliumzuur is terug te vinden in bieten, broccoli, bruine bonen, linzen, pasta en sinaasappels.
Ontstoken tandvlees, parodontitis of gaatjes?
Heb je last van gebitsproblemen of tandvleesproblemen? Dan kunnen vitamines en mineralen helpen. Vergeet echter niet dat voor sommige problemen een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist noodzakelijk is. Sowieso wordt het geadviseerd om twee keer per jaar je gebit te laten controleren door de tandarts en je gebit professioneel schoon te laten maken door een mondhygiënist.
Maak dan ook een afspraak als je last hebt van tandheelkundige problemen. Dat is de snelste weg naar een schoon, gezond en mooi gebit.