Verstandskies trekken

Verstandskiezen moeten er vaak uit

Ergens tussen het 18e en 22e levensjaar komen de verstandskiezen door. Aangezien er over het algemeen maar ruimte is voor 28 tanden en kiezen in de mond worden de verstandskiezen regelmatig getrokken. Deze 4 kiezen komen namelijk later door en daar is geen ruimte voor. Dit zouden namelijk 32 tanden en kiezen zijn. Een verstandskies trekken is een behandeling waar veel misverstanden over bestaan.

 

Problemen met je verstandskiezen

Het komt regelmatig voor dat mensen moeite hebben om de verstandskiezen goed schoon te houden. De reden hiervoor is dat deze achterin de mond liggen. Vandaar ook de naam verstandskies. Ver-staand-kies. Veel voorkomende problemen zijn dan ook het ontstaan van gaatjes en tandvleesontstekingen.

 

Waarom een verstandskies trekken?

Gaatjes en tandvleesontstekingen komen ook op andere plekken in de mond voor. Toch is de remedie vaak anders. Verstandskiezen liggen ver achterin de mond en zijn moeilijk bereikbaar voor de tandarts. Naast dat verstandskiezen vaak teveel zijn voor de ruimte beschikbaar in je mond is dit een belangrijke reden waarom er voor een andere behandeling gekozen wordt. Een verstandskies wordt daarom vaak getrokken als er zich problemen voordoen.

Verstandskies trekken: de behandeling

Na het vaststellen van de juiste behandeling, het trekken van de verstandskies, wordt er een afspraak gemaakt om dit uit te voeren. Dit kan bij ons in de tandartspraktijk zijn of een doorverwijzing naar de kaakchirurg in het ziekenhuis. Voorafgaand aan het trekken van de verstandskies wordt er een röntgenfoto gemaakt. Aangezien het een pijnlijke behandeling is wordt er een plaatselijke verdoving gegeven. Dankzij de verdoving verloopt de behandeling pijnloos. Tijdens het trekken van de verstandskies zal je het horen kraken, dit is volledig normaal.

 

Gevolgen getrokken verstandskies

Nadat de verdoving uitgewerkt is kan je de pijn van de getrokken kies voelen. Dit kan zo’n drie dagen duren. Het gebruik van paracetamol of ibuprofen is aanbevolen tijdens deze periode. Voor sommige mensen kan de pijn dermate hevig zijn dat ze liever thuisblijven. Gebruik tijdens de genezing van de wond ook geen alcohol en rook niet. Dit vertraagt de genezing.

Spoel in de eerste 24 uur na het trekken van de kies niet.

 

Maak een afspraak om je verstandskies te laten trekken

Een verstandskies laten trekken? Maak dan een afspraak bij onze tandarts.