5 tips om tandsteen te voorkomen

Tandsteen is een verharding van het tandplak en kan daarom niet meer worden weggepoetst. De ideale broedplek voor bacteriën dus en het beginpunt voor serieuze gebitsproblemen.

Tandsteen is helaas niet helemaal te voorkomen, maar je kan de hoeveelheid tandsteen die aanmaakt wel terugdringen. Met deze 5 tips beperk je het tandsteen in je mond tot een minimum en voorkom je serieuze gebitsproblemen.

 

#1 Minder stress, minder tandsteen

Stress is een boosdoener voor vele lichamelijke klachten. Ook voor de ontwikkeling van tandsteen. Verlaag je stress niveau en je maakt ook minder tandsteen aan. Speeksel helpt namelijk je mond gezond te houden. Dit werkt het beste als je speeksel waterig is en stress maakt je speeksel juist wat taaier. Hierdoor wordt de kans op tandsteen vergroot.

Ga sporten, op vakantie of lekker naar de sauna om even helemaal te ontstressen, dat vind de dokter én de tandarts een goed idee.

 

#2 Minder tandsteen door een schone mond

Tandsteen begint met de ophoping van tandplak. Wanneer je tandplak niet wegpoetst dan verhard het en ontstaat tandsteen. Het vervelende van tandsteen is dat je het niet weg kan poetsen. Poets daarom twee keer per dag je tanden om te voorkomen dat tandplak verhard en tandsteen wordt.

Zoals gezegd, tandsteen maken we allemaal aan. Zorg er daarom voor dat je twee keer per jaar je tandsteen laat verwijderen door een mondhygiëniste met een professionele gebitsreiniging.

Vergeet ook niet één keer per dag te flossen om de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.

 

#3 Veel water drinken leidt tot minder tandsteen

Speeksel is belangrijk om je mond in goede gezondheid te houden. Hoe wateriger het speeksel is, hoe beter. Om dit te stimuleren drink je voldoende water. Minstens acht glazen per dag. Het drinken van een glas water na een maaltijd of een snoepje helpt een beetje om suikers, zuren en tandplak weg te spoelen

 

#4 Eet groente en verminder je tandsteen

Groente heeft twee voordelen voor je mondhygiëne. Ten eerste zit het vol met vocht. Dit vocht helpt je tandvlees weer om waterig te blijven en daarmee je mond gezond te houden. Ten tweede bevatten groente ook heel veel vezels. Vezels zijn goed om je mond sterk te houden en bacteriële aanvallen af te slaan.

 

#5 Let op je eten

Eet je veel suikers? Dan stimuleer je de bacteriën die je gebit aanvallen. Dit komt doordat zij zichzelf voeden met suikers. Minder dus met suikers en de bacteriën worden minder sterk.

Zetmeelproducten hebben een soortgelijk effect als suikers.