7 tips voor gezond tandvlees

Prachtig witte tanden, maar ontstoken tandvlees? Dan heb je nog steeds geen stralende glimlach. Je tandvlees is erg belangrijk voor de gezondheid van je gebit en het hebben van een prachtige glimlach. In deze blog 7 tips van de mondhygiënist en tandarts om je tandvlees gezond te houden.

Wanneer je tandvlees ongezond is kan dit leiden tot tandvleesontstekingen en uiteindelijk tot tandverlies. En die tanden krijg je helaas nooit meer terug.

 

#1 Stop met roken

Roken is slecht voor je, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat roken ook heel slecht is voor je tandvlees? Door te roken krijgt je tandvlees niet voldoende voedingsstoffen. Hierdoor gaat de kwaliteit van je tandvlees achteruit.

Gelukkig kan je hier eenvoudig wat aan doen. Stop met roken en je tandvlees zal herstellen.

 

#2 Tandsteen verwijderen

Tandsteen ontstaat doordat het tandplak op je tanden verhard. Dit tandsteen kan je niet wegpoetsen omdat het verhard is. Dit tandsteen is daarmee een broedplaats voor bacteriën die je tandvlees kunnen aanvullen. Laat je tandsteen verwijderen door een mondhygiëniste om je tandvlees gezond te houden.

 

#3 Tanden poetsen voor gezond tandvlees

Tandplak en tandaanslag komt tijdens elke maaltijd op je tanden en tandvlees terecht. Wanneer je dit niet verwijdert kan dit je tandvlees aantasten. Poets daarom minstens twee keer per dag je tanden.

 

#4 Flossen

Tussen je tanden kan je helaas niet met je tandenborstel komen. Gebruik daarvoor flosdraad. De rand tussen de tanden en het tandvlees zijn een moeilijk bereikbare plek en kan daarom bacteriën bevatten die je tandvlees aanvallen. Door te flossen kan je deze bacteriën verwijderen.

 

#5 Kauwgom kauwen voor gezond tandvlees

In sommige kauwgom zit Xylitol. Het kauwen van Xylitol heeft een positief effect op de mondhygiëne. Dit komt doordat Xylitol de aanmaak van speeksel stimuleert en speeksel is goed voor gezond tandvlees.

 

#6 Suikers zijn slecht voor het tandvlees

Het eten en drinken van suikers geeft de bacteriën in de mond toegang tot suikers. Helaas voeden de bacteriën die je gebit en tandvlees aanvallen zich met suikers. Het eten van suikers vergroot dus de kans op ontstoken tandvlees.

 

#7 Gebruik geen harde tandenborstel

Het gebruik van een harde tandenborstel is niet goed voor je tandvlees. Kies voor een tandenborstel met zachte haartjes om te voorkomen dat je het tandvlees beschadigd tijdens het poetsen.