Gaatje in kies vullen

Alles over gaatjes bij de tandarts

Een gaatje in je kies is vervelend

Het hebben van een gaatje in je tand of kies is vervelend. Het is belangrijk om het gaatje zo snel mogelijk te laten behandelen. Wanneer je het gaatje in je kies onbehandeld laat kan dat leiden serieuzere gebitsproblemen. Bijvoorbeeld een wortelkanaalontsteking. Laat daarom altijd snel een gaatje vullen door de tandarts.

 

Wat is een gaatje?

Een gaatje is eigenlijk tandbederf. Gaatjes ontstaan door tandplak. Tandplak hoopt zich op wanneer deze niet wordt verwijderd met een tandenborstel of flosdraad. De tandplak tast je tandglazuur aan. Als er tandglazuur verdwenen is spreken we van een gaatje.

 

Hoe weet je of je last hebt van gaatjes?

Er zijn een aantal symptomen die je kunnen wijzen op het hebben van een gaatje in je kies. Helaas worden de meeste gaatjes pas in een vergevorderd stadium opgemerkt. De symptomen van gaatjes zijn:

 • Slechte adem
 • Vieze smaak in de mond
 • Donkere verkleuringen van de tand of kies
 • Witte vlekjes op de tand of kies
 • Kiespijn
 • Pijn in de kaak

 

Gaatjes in kiezen vullen

Bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau worden alle gaatjes gevuld door één van onze tandartsen. Het gaatje in de kies wordt gevuld volgens de volgende behandeling:

 1. Alvorens het gaatje wordt gevuld legt de tandarts uit wat er precies gaat gebeuren
 2. De tandarts begint met de toegang tot het aangetaste tandbeen te verbeteren door te boren
 3. Het aangetaste tandbeen wordt verwijderd
 4. De tand of kies wordt schoongemaakt zodat de vulling goed aansluit
 5. Vervolgens wordt de tand of kies drooggemaakt
 6. Het gaatje in de kies wordt gevuld
 7. De vulling wordt met een haakje aangepast zodat deze in lijn is met de rest van je tanden en kiezen
 8. Om te zorgen dat de vulling hard is gebruikt de tandarts een soort blauwe lamp om de vulling uit te harden

 

Doet een gaatje vullen pijn?

Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving. De verdoving zorgt ervoor dat je niks voelt van de behandeling.

 

Gaatje in kies vullen met witte vullingen

Bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau werken met witte composiet vullingen zodat deze nauwelijks zichtbaar zijn in het dagelijks leven. Door een gaatje laten vullen voorkom je ook dat het gat groter wordt en je in het slechtste geval je tand kan verliezen. Laat daarom altijd een gaatje vullen zodra je merkt dat deze er is. Tandpijn of kiespijn is een duidelijke aanwijzing dat een bezoek aan de tandarts nodig is.

Kosten gaatje vullen

Graag helpen we je ook om inzicht te krijgen in de kosten van het vullen van een gaatje. Afhankelijk van het soort gaatje hangt daar ook een prijskaartje aan. Daarom hebben we alle vormen van het vullen van gaatjes voor je op een rij gezet met de daarbij horende kosten. Lees alles over de kosten van een gaatje vullen.

 

Wat tast je tandglazuur aan?

Voedsel en dranken in combinatie met bacteriën in je mond tasten je tandglazuur aan. Vooral zoete en zure etenswaren en dranken zijn hierin de boosdoeners. Denk bijvoorbeeld aan fruitsappen. Oorzaken van een gaatje in een kies kan een van de volgende zijn:

 • Tandplak
 • Slechte mondhygiëne
 • Voedsel en dranken van zuur, zoet of koolhydraten
 • Een tekort aan speeksel

 

Hoe kan je een gaatje voorkomen?

Een gaatje in je kies voorkomen is uiteraard beter dan genezen maar hoe doe je dit? Het poetsen van je tanden met tandpasta waar fluoride in zit is belangrijk voor goede mondhygiëne. Het verwijderen van tandplak en voedselresten is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Daarom adviseren we om twee keer per dag te poetsen en daarnaast te flossen.

 

Maak een tandartsafspraak

Denk je dat je last hebt van een gaatje? Maak dan een afspraak met onze tandarts om het gaatje in de kies zo snel mogelijk te laten vullen.