Diabetes en parodontitis

Mensen met diabetes moeten beter op hun mondhygiëne letten

Wanneer je last hebt van diabetes dan moet je extra goed je mondgezondheid in de gaten houden. Jouw diabetes vergroot de kans op ontstekingen in de mond. Ontstoken tandvlees is het begin van parodontitis. En met diabetes heb je dus een grotere kans op diabetes.

 

Hoe vaak komt parodontitis voor bij mensen met diabetes?

Door het vergrote risico op parodontitis bij diabetes patiënten zie je deze tandvleesziekte ook veelvuldig voorkomen. Zo’n 20% tot 30% van de diabetes patiënten kampt met parodontitis. Het vervelende is dat je dit zelden zelfstandig opmerkt. Het is daarom wijs om regelmatig de tandarts te bezoeken voor een tandartscontrole en professionele gebitsreiniging.

 

Hoe kan je parodontitis herkennen?

Het lastige van parodontitis, maar ook voor ontstoken tandvlees is dat je het niet snel opmerkt. De enige aanwijzingen die er zijn zijn bloedend tandvlees en vooral terugtrekkend tandvlees. Zeker bij terugtrekkend tandvlees kan je ervan uitgaan dat je last hebt van parodontitis. Dit kan je zien als je tanden meer bloot komen te liggen dan je gewend bent.

 

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een erge vorm van ontstoken tandvlees. Bij ontstoken tandvlees wordt alleen jouw tandvlees aangetast maar bij parodontitis tast het ook jouw kaakbot aan. Hierdoor loop je het risico dat jouw tanden niet langer goed vastzitten aan jouw kaak en dat ze uitvallen. Helaas keert vergaan kaakbot niet meer terug.

 

Parodontitis een extra risico voor diabetes patiënten

Het gevaar van parodontitis is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Door diabetes loop je meer risico op ontstekingen. Echter veroorzaakt de ontsteking ook dat je minder gevoelig bent voor insuline. Dit zorgt voor een verslechterde diabetesinstelling en daarmee kan de parodontitis ook weer minder goed herstellen.

 

Behandeling van parodontitis

Parodontitis gaat helaas niet vanzelf over. Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is hiervoor noodzakelijk. Zorg dat je dit ook zo snel mogelijk doet zodat verdere problemen voorkomen worden. Met een grondige en professionele gebitsreiniging, ook wel bekend als deep cleaning, maakt de tandarts jouw gebit grondig schoon. De bacteriën worden hierdoor onder het tandvlees verwijderd. Hierna is een goede mondhygiëne extreem belangrijk. Daarom laten we je ook een poetsinstructie zien.