Is zelf tandsteen verwijderen wel zo’n goed idee?

Tandsteen is een probleem voor elk gebit. Tandsteen ontstaat hoe goed je ook poetst en het kan zorgen voor gaatjes in jouw tanden. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je tandsteen verwijderd. De tandarts of mondhygiënist kan het tandsteen voor je verwijderen maar ik zie ook steeds vaker adviezen om zelf je tandsteen te verwijderen.

 

Zelf tandsteen verwijderen

Doordat er steeds meer artikelen online verschijnen lijkt het alsof zelf tandsteen verwijderen de oplossing is om jouw gebit te beschermen. Helaas is dit niet het geval. Mondhygiënisten en tandartsen volgen niet voor niks jarenlange opleidingen om het gebit goed te leren begrijpen. Daarnaast kunnen de middelen die gebruikt worden bij zelf tandsteen verwijderen schadelijk zijn voor jouw tanden.

 

 

Waarom zelf tandsteen verwijderen schadelijk kan zijn

De meeste middeltjes bevatten zuren en deze zuren bestrijden niet alleen tandsteen maar beschadigen ook jouw tandglazuur. Dit is namelijk een van de gevaren van zelf tandsteen verwijderen. De middeltjes die je gebruikt bestrijden in sommige gevallen tandsteen maar hebben ook bijwerkingen voor jouw tanden. Het vervelende is dat dit meer schade aan je tanden kan toebrengen dan dat het goed doet voor jouw gebit.

 

Tandsteen verwijderen met azijn

Een van de adviezen die ik weleens tegenkom is tandsteen verwijderen met azijn. Het gevaar hiervan is dat azijn jouw tandglazuur kan aantasten. En in tegenstelling tot tandsteen komt tandglazuur nooit meer terug. Dit terwijl tandglazuur ontzettend belangrijk is voor jouw gebit.

 

Citroenen om tandsteen te verwijderen

Daarnaast bestaat het idee dat je met citroenen kan schuren tegen jouw gebit zodat jouw tandsteen verzacht zodat je het weg kan poetsen. Helaas bevatten citroenen heel veel zuur en ook dat tast jouw tanden aan. Citroenen schuren tegen jouw tanden aan is dan ook zeker niet gezond voor jouw tanden.

 

Tandsteen verwijderen door poetsen met baking soda

Ook hier bestaat het gevaar dat het gebruik van baking soda jouw tandglazuur aantast. Zoals je ziet is het een terugkerend probleem dat zelf je tandsteen verwijderen ook jouw tandglazuur aantast. In het geval van baking soda is de PH-waarde dermate laag dat je tandglazuur kan oplossen.

 

Tandsteen verwijderen bij de tandarts

Het is veel verstandiger om je tandsteen te laten verwijderen door mensen die weten wat ze doen. De jarenlange ervaring die tandartsen en mondhygiënisten opdoen is er niet alleen om je tandsteen te verwijderen maar ook om je gebit te beschermen. Laat daarom je gebit ook twee keer per jaar professioneel reinigen door onze mondhygiëniste.

 

Maak een afspraak om je tandsteen te verwijderen

Het maken van een afspraak om je tandsteen te laten verwijderen kan je eenvoudig online doen. Op deze manier kan je op elk gewenst moment van de dag een afspraak maken in onze tandartspraktijk in Den Haag.