Wortelkanaalbehandeling uitleg

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Erg veel pijn aan je kies? Dan kan het zijn dat je last hebt van een wortelontsteking. Maar toch kan je ook last hebben van een wortelontsteking zonder dat je pijn ervaart. Tijdens een tandartscontrole kan dit dan worden opgemerkt. Hoe dan ook, een wortelontsteking gaat niet vanzelf over. Er is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.

Blijf vooral niet doorlopen met een wortelontsteking. De ontsteking kan zich namelijk uitbreiden naar het kaakbot en dat kan ten kosten gaan van meerdere tanden of kiezen.

 

Wortelkanaalbehandeling uitvoeren

Bij een wortelkanaalbehandeling zijn er drie fases. Allereerst een vooronderzoek, vervolgens de wortelkanaalbehandeling en als laatste goede nazorg voor een spoedig herstel. Met deze drie fases pak je de wortelkanaalbehandeling volledig aan en is de grootste kans dat het probleem volledig verholpen wordt.

 

Vooronderzoek wortelontsteking

Wanneer je pijnklachten ervaart dan neem je contact op met de tandarts. Tijdens de afspraak onderzoekt de tandarts dan de pijnklachten en de algehele mondgezond. Om de wortelontsteking goed in kaart te brengen maken we röntgenfoto’s. Hierdoor kunnen we de ontsteking in de wortel aan het licht brengen. Zo kunnen we vaststellen of een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Ook kan de wortelontsteking tijdens een algemene tandartscontrole aan het licht komen. Dit is een van de redenen dat je twee keer per jaar op periodieke controle moet bij de tandarts. Wanneer de wortelontsteking namelijk doorzet kan dit leiden tot grotere problemen.

Na het vaststellen van het probleem bespreken we samen de mogelijke oplossingen. Daarnaast maken we een begroting op zodat je weet waar je financieel aan toe bent. Ondanks dat de wortelkanaalbehandeling sowieso uitgevoerd moet worden is het natuurlijk wel prettig dat je financieel niet voor verrassingen komt te staan.

Wortelkanaalbehandeling

Aangezien Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau een full service tandartspraktijk is kunnen we je wortelontsteking verhelpen. Hiervoor maken we een afspraak bij onze endodontoloog die werkzaam is binnen de tandartspraktijk.

De wortelkanaalbehandeling begint met het plaatselijk verdoven. Zo ervaar je tijdens de wortelkanaalbehandeling geen pijn. Daarna wordt er een rubberdam geplaatst. Met dit rubber lapje schermen we de kies af van de rest van de mond. Hierna boort de endodontoloog een gaatje in de kies om toegang te krijgen tot de wortelkanalen. Met een vijltje worden de wortelkanalen wat ruimer gemaakt zodat deze gereinigt kunnen worden met desinfecterend spoelmiddel.

Hierna is het nog een kwestie van de kies vullen zodat er nauwelijks nog kans is op een nieuwe ontsteking. Hiermee is de wortelkanaalbehandeling dan ook beeindigd en zullen de eventuele pijnklachten snel verdwijnen.

 

Nazorg wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling zal je nog één of twee uur wat verdoofd zijn. Daarna kan je wellicht nog wat lichte klachten hebben. Dit kan zelfs nog enkele maanden aanhouden. Het is nu aan het lichaam om volledig te genezen.

Zelf kan je bijdrage aan het herstelproces door de eerste twee uur na de behandeling niet te drinken, eten en roken. Uiteraard is roken sowieso geen goed idee voor je mondhygiëne. Poetsen van de tanden kan je gewoon op dezelfde dag weer doen.

 

Spoed wortelkanaalbehandeling

Wanneer je last hebt van extreme kiespijn door een wortelontsteking dan wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau kunnen we je in de meeste gevallen op korte termijn helpen. Lukt het tijdtechnisch niet om je direct te helpen met een volledige wortelkanaalbehandeling dan laten we je niet in de kou staan. We plannen direct een spoed wortelkanaalbehandeling in waarbij de endodontoloog de wortelkanalen grotendeels reinigt om de pijn te verlichten en plaatst daar een noodvulling op.

Zo ben je op korte termijn van je pijnklachten af en maken we een vervolgafspraak voor een volledige wortelkanaalbehandeling. Tijdens die afspraak reinigen we de wortelkanalen volledig zodat de ontsteking volledig opgelost wordt. De noodvulling wordt dan vervangen door een definitieve vulling en zo is de wortelkanaalbehandeling volledig afgerond.

 

Afspraak maken wortelkanaalbehandeling

Heb je last van kiespijn? Neem dan contact op met Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau voor het maken van een afspraak. Dit kan telefonisch op 070 324 55 30 of maak je afspraak online. Misschien wel zo prettig om de afspraak online te maken als je last hebt van kiespijn. Geef bij extreme kiespijn aan dat het gaat om een spoedafspraak en we zien je graag spoedig in de tandartspraktijk.