Tips bij angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts komt vaak voor. Sommigen zijn zo bang dat zij niet eens naar de tandarts durven. Dit kan tot allerlei problemen aan het gebit en tandvlees leiden. Het is dus aan te raden de stap naar de tandarts te zetten.

Angst voor de tandarts nemen we heel serieus in onze tandartspraktijk. Daarom werkt er een tandarts bij onze die zich heeft gespecialiseerd in patiënten die angst voor de tandarts hebben. Deze tandarts neemt de tijd voor je en stelt je op je gemak. Samen proberen we de tandartsbehandeling zo comfortabel mogelijk te maken. Geef bij het maken van een afspraak dan ook aan dat je angst hebt voor de tandarts. Dan houden we hier rekening mee.

De angst komt vaak voor uit een eerdere vervelende ervaring, vaak op jonge leetijd. Daarom proberen we een bezoek voor kinderen aan de tandarts zo prettig mogelijk te maken om angst voor de tandarts te voorkomen.

Tips voor u en voor kinderen:

  • Neem uw kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts.
  • Voor jonge kinderen is het goed als een ouder bij de behandeling of controle blijft. Laat zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: “Je voelt absoluut niks”. Als het dan tóch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
    Oudere kinderen kunnen alleen gaan. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt.
    Spreek uw angst uit tegen de tandarts, zodat hij of zij er rekening mee kan houden.
  • Probeer ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
  • Afleiding kan helpen, bijvoorbeeld het luisteren naar muziek.
  • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.