Teruggetrokken tandvlees

Voorkom parodontitis, voorkom teruggetrokken tandvlees

Gedurende het leven zal bij iedereen het tandvlees zich wel ergens terugtrekken, er zijn globaal gezien een aantal redenen waarom tandvlees zich terugtrekt (gingiva recessie):

  • Te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode en/of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees zodanig beschadigen dat het terugtrekt. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen.
  • Terugtrekkend tandvlees kan ook een symptoom zijn van ontstoken tandvlees (gingivitis). Wanneer de ontsteking zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, zal het kaakbot worden afgebroken. Dit wordt parodontitis genoemd. Als gevolg van deze ontsteking bestaat de kans dat het tandvlees zich terugtrekt.
  • Soms zijn de wortels van de voortanden bedekt met maar een heel dun laagje bot, of kunnen zelfs geen botbedekking hebben. In combinatie met dun tandvlees en ontsteking of te hard poetsen kan dit leiden tot terugtrekkend tandvlees.
  • Ook als gevolg van orthodontie zou het tandvlees zich kunnen terugtrekken.

 

Teruggetrokken tandvlees komt nooit meer terug

Zorg dat je niet te lang blijft rondlopen met terugtrekkend tandvlees. Het tandvlees wat verdwijnt komt nooit meer terug. Als je denkt last te hebben van terugtrekkend tandvlees dan is het wijs om direct een afspraak te maken met onze mondhygiƫnist. Hoe langer je namelijk wacht, hoe serieuzer de klachten worden. Daarnaast zal je het altijd blijven zien dat het tandvlees teruggetrokken is.