Tandsteen

Wat als een klein probleem begint…

Tandsteen hebben we allemaal weleens van gehoord, maar wat is het eigenlijk? Kom alles te weten over tandsteen en wat de risico’s van tandsteen zijn. Hoe zorg je ervoor dat je gezond en stralend gebit behoudt? In dit artikel leggen we je alles uit over tandsteen en leer je hoe je een stralend witte lach behoudt.

 

Wat is tandsteen?

Tandsteen is te herkennen aan een gele of bruine kleur op je tanden. Tandsteen is een verharde laag van tandplak die zich bevindt op je tanden. We weten allemaal dat tandsteen zich op je tanden kan bevinden maar wist je ook dat tandsteen zich onder je tandvlees kan bevinden?

 

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat doordat het tandplak verhard. Tandplak blijft achter op de tanden na het nuttigen van eten, drinken en sigaretten. Door minstens twee keer per dag te poetsen verwijder je op tijd de tandplak waardoor het niet de kans krijgt om te verharden. Tandplak is namelijk weg te poetsen, tandsteen door de verharding helaas niet.

Wist je trouwens dat mensen die in de Randstad wonen meer risico lopen om tandsteen aan te maken dan mensen in het Oosten van het land? Doordat het water harder is in de Randstad kan een inwoner van de Randstad eerder tandsteen ontwikkelen dan iemand in het Oosten van het land.

Andere risicofactoren zijn roken, met de mond open slapen en tanden die moeilijk poetsbaar zijn. Denk aan scheve tanden bijvoorbeeld. De kans op tandsteen wordt groter naarmate je ouder wordt.

Het risico van tandsteen

Iedereen krijgt in meer of mindere mate te maken met tandsteen. Daardoor lijkt tandsteen onschuldig, maar het brengt toch wel wat risico’s met zich mee voor je gebit. Zo kan tandsteen onder het tandvlees leiden tot ontstoken tandvlees en wanneer dit onopgemerkt blijft kan dit zelfs leiden tot parodontitis.

Naast tandvleesziektes leidt tandsteen ook tot gaatjes. Dit gebeurt wanneer het tandsteen zich boven het tandvlees bevindt. Doordat je tandsteen niet meer kan wegpoetsen is het een ideale broedplaats voor bacteriën om het glazuur van je tanden aan te vallen.

Tandsteen kan dus leiden tot vervelende gebitskwaaltjes maar wist je dat tandsteen ook meewerkt aan een slechte adem? Je hebt dus niet alleen last van een minder wit gebit maar ook nog eens van een slechte adem. Dat wil je toch niet?

 

Hoe kom je van je tandsteen af?

Tandsteen opbouwen doen we helaas allemaal. Gaatjes, tandvleesontstekingen, gele of bruine tanden en slechte adem, dat wil toch helemaal niemand. Dus wat doe je er tegen?

Laat regelmatig je tandsteen verwijderen bij de tandarts. Er wordt geadviseerd om twee keer per jaar je tanden professioneel te laten reinigen door een mondhygiëniste. Met een professionele gebitsreiniging wordt het tandsteen van je tanden verwijderd zodat ze weer schoon en fris aanvoelen. Een bijkomend voordeel is dat je tanden ook direct een aantal tinten witter zijn doordat de gele en bruine kleur van tandaanslag en tandsteen verwijderd is.

 

Tandsteen verwijderen

Het verwijderen van tandsteen doen onze mondhygiënistes. Zij hebben hiervoor een gespecialiseerde opleiding gevolgd en kunnen dit dan ook het beste uitvoeren. Een behandeling duurt over het algemeen een half uur. Wordt er parodontitis geconstateerd dan kan de behandeling oplopen tot een uur. Lees alles over tandsteen verwijderen bij de tandarts in ons artikel over deze behandeling.

 

Twee keer per jaar je tandsteen verwijderen

Het verwijderen van je tandsteen doe je het liefst twee keer per jaar. Zo voorkom je dat de bacteriën te lange tijd je gebit en tandvlees kunnen aanvallen. Maak een afspraak voor professionele gebitsreiniging bij onze mondhygiëniste of geef aan bij de tandarts dat je je tandsteen wilt laten verwijderen. Het maken van een afspraak kan je bij ons online doen met de mondhygiënist of tandarts.