Tandproblemen

Heb je last van problemen met je tanden? Dan bezoek je een tandarts of mondhygiënist. Soms is het echter fijn om vooraf wat meer te weten over de aard van je tandproblemen voordat je contact opneemt met de tandarts. De oorzaak van je tandproblemen kan namelijk meerdere oorzaken hebben.

 

Tandproblemen zoals tandplak kan je zelf eenvoudig wegpoetsen of verwijderen met flossdraad maar tandsteen wegpoetsen gaat helaas niet meer. De mondhygiënist of tandarts kan je hiermee helpen. Evenals het vullen van gaatjes in je tanden en kiezen. Hieronder tref je een overzicht aan van veelvoorkomende tandproblemen.

Gevoelige tanden

Tanden voelen soms gevoelig aan. Dit kan je merken bij het drinken van koude of warme dranken of het inademen van koude lucht. Je kan dan een scherpe steek merken. De gevoeligheid kan vanzelf weer verdwijnen maar kan ook langdurig aanhouden. In dat geval is een bezoek aan de mondhygiënist de manier om er vanaf te komen.

 

Lees meer over gevoelige tanden.

Kiespijn of tandpijn

Wanneer een gaatje ontstaat in je tanden of kiezen dan kan dit pijnlijk aanvoelen. De meeste gaatjes worden opgemerkt tijdens een periodieke tandartscontrole maar soms ontstaan de gaatjes ook tussen twee tandartsbezoeken. In zo'n geval is de tandpijn een belangrijke aanwijzing dat je een afspraak moet maken bij de tandarts. Echter kan de oorzaak van tandpijn ook een andere aard hebben. Bijvoorbeeld een wortelkanaalontsteking.

 

Lees meer over kiespijn of tandpijn.

Tand afgebroken

Tijdens een ongeluk of bij een val kan een tand afbreken. Dit kan ook gebeuren wanneer je op iets hards bijt tijdens het eten bijvoorbeeld. Erg vervelend natuurlijk. Zoiets komt altijd op het verkeerde moment. De tandarts kan de tand weer voor je herstellen maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen om de afgebroken tand weer te herstellen.

 

Lees meer over afgebroken tanden.

Tandplak

Dagelijks vormt tandplak op je tanden. Tandplak is echter vrijwel niet zichtbaar op je tanden omdat het praktisch dezelfde kleur heeft als je tanden. Wanneer je echter geruime tijd je tanden niet gepoetst hebt dan kan je de tandplak van je tanden schrapen met je nagel. Tandplak is een van de grootste boosdoeners voor je gebit. Poets daarom minstens twee keer per dag je tanden om tandplak te verwijderen. Wanneer je dit niet doet kan het verharden en is het niet meer weg te poetsen.

 

Lees meer over tandplak.

Tandsteen

Wanneer tandplak niet tijdig weggepoetst wordt dan verhard het. Deze verharding wordt ook wel tandsteen genoemd. Tandsteen kan je niet wegpoetsen en daarmee is het een geschikte broedplaats voor bacteriën. Daarmee is tandsteen een risico voor de gezondheid van je gebit. Tandsteen verwijderen is dan ook noodzakelijk. Ontdek alles over tandsteen en het verwijderen ervan om je gebit te beschermen.

 

Lees meer over tandsteen.

Diasteem

Zit er tussen jouw voortanden een spleetje? Dan heb je een diasteem. Dit kan vanzelf dichtgroeien tot aan de puberteit maar daarna kan je ervan uit gaan dat deze altijd aanwezig blijft. Gelukkig kunnen wij dit voor je verhelpen.

Lees meer over diasteem.