Tandplak

Het gevaar schuilt in een klein hoekje

Tandplak is een zacht, wit en afschraapbaar laagje op je tanden. Dit vormt zich elke dag door voedselresten, mondbacteriën en slijm. Het is belangrijk deze tandplak dagelijks te verwijderen. Dit kan namelijk leiden tot gaatjes en tandvleesproblemen.

 

Tandplak leidt tot tandsteen

Dagelijks je tandenpoetsen en flossen is belangrijk om je tandplak te verwijderen. Wanneer dit nagelaten wordt hoopt de tandplak zich op en kan dit verkalken. Wanneer dit gebeurt ontstaat tandsteen. Het vervelende van tandsteen is dat je dit niet meer zelfstandig kan wegpoetsen. Tandenpoetsen en flossen kan tandplak nog wel verwijderen maar tandsteen niet. Voor het verwijderen van tandsteen is een professionele gebitsreiniging door onze preventie assistente of mondhygiëniste de oplossing.

 

Tandplak leidt tot ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is een van de eerste fases van een tandvleesziekte. Dit begint allemaal bij een slechte mondhygiëne. Tandplak wordt onvoldoende verwijderd en dat geeft bacteriën de kans om het tandvlees te ontsteken. Gingivitis is de eerste fase van de tandvleesziekte. Als dit genegeerd wordt kan dit leiden tot parodontitis. Het meermaals per dag verwijderen van tandplak is essentieel om tandvleesproblemen te voorkomen.

Tandplak leidt tot gaatjes

Het bekendste probleem als je naar de tandarts gaat is het hebben van een gaatje. Ook hier begint het bij de vorming van tandplak. Wanneer de tandplak te lang vrij spel krijgt tast dit het glazuur van je tanden aan. Dit leidt tot de vorming van een gaatje. In tanden of kiezen kunnen gaatjes gevuld worden, maar uiteraard wil je dit liever voorkomen dan genezen.

 

Voorkom tandplak

Tandplak voorkomen is onmogelijk. De gehele dag door vormt tandplak zich op je tanden. Door tweemaals per dag te poetsen hou je dit onder controle. Dit geeft onvoldoende tijd voor het schaden van je tanden in de meeste gevallen. Een algehele goede mondhygiëne is hiervoor essentieel.

 

Tandplak verwijderen

Naast het poetsen van je tanden en flossen kan je ook een professional naar je gebit laten kijken. Onze mondhygiëniste of preventie assistente kan je gebit professioneel reinigen om ook moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Wij adviseren een professionele gebitsreiniging twee keer per jaar. Je kan online eenvoudig een afspraak maken op onze website.