Tandartscontrole

Alles over gebitscontrole

Het wordt geadviseerd om je gebit twee keer per jaar te laten controleren. Bij een tandartscontrole wordt er gekeken naar de conditie van het tandvlees en of er gaatjes of andere problemen met jouw gebit aanwezig zijn. De reden om je gebit tweejaarlijks te laten controleren is om gebitsproblemen in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Op die manier kunnen kleine problemen niet leiden tot grote problemen.

Tijdens een tandartscontrole kan tandsteen direct verwijderd worden. Afhankelijk van hoeveel tandsteen het betreft. Wanneer de hoeveelheid tandsteen wat groter is dan maken we een nieuwe afspraak met onze preventie assistente om het tandsteen te laten verwijderen. Indien er grotere tandvleesproblemen zijn maken we een afspraak bij onze mondhygiënist. Uiteraard proberen we om je afspraken zoveel mogelijk te combineren zodat je niet onnodig veel tijd kwijt bent.

Elke twee jaar maken we een röntgenfoto om kleinere gebitsproblemen op te sporen.

De tandartscontrole omvat:

  • Preventie
  • Onderhoud
  • Behandeling

Maak nu direct online een afspraak voor een tandartscontrole of lees de onderstaande veelgestelde vragen over een tandartscontrole nog even door.

Hoe vaak is een tandartscontrole nodig?

Wij adviseren om twee keer per jaar je gebit te laten controleren. Op die manier worden gebitsproblemen tijdig opgemerkt en kunnen serieuze gebitsproblemen voorkomen worden. Uiteindelijk bespaar je hiermee op de kosten die je maakt bij de tandarts. Een tandartscontrole is namelijk vrij goedkoop in vergelijking met andere tandheelkundige behandelingen. Daarnaast blijft je gebit in topconditie en voorkom je bijvoorbeeld tandverlies.

 

Wat houdt een tandartscontrole in?

De tandarts onderzoekt uw tanden, kiezen, tandvlees, slijmvliezen en het kauwstelsel op problemen. Tandvleesproblemen, beginnende gaatjes in je tanden en de algehele conditie van je gebit en mond wordt bekeken door de tandarts. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken om een duidelijk beeld te krijgen van de status van jouw gebit.

Hoe bereid ik me voor op de tandartscontrole?

Zorg voor een schoon gebit zodat we jouw gebit goed kunnen onderzoeken. Poets dus je tanden voordat je langskomt voor je periodieke controle. Wanneer de tanden schoon zijn kunnen wij beter beginnende gaatjes detecteren. Wacht dus met eten of drinken nadat de tandarts de controle heeft uitgevoerd.

 

Hoelang duurt de controle van het gebit?

Een tandartscontrole duurt ongeveer 15 minuten bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau. Dat is vanaf het moment dat je in de stoel van de tandarts plaatsneemt en tot het moment je de kamer van de tandarts weer verlaat. Dit is ruim voldoende voor een goede controle van het gebit.

Vind je een bezoek aan de tandarts spannend en ben je bang voor de tandartscontrole? Dan kan je dit vooraf bij ons aangeven. Onze angsttandarts zal de controle dan uitvoeren en meer tijd voor je inplannen. Door meer de tijd te nemen tijdens de behandeling kunnen we de tandartscontrole zo aangenaam mogelijk maken.

Is een tandartscontrole verplicht?

Nee, op controle gaan bij de tandarts is geheel vrijwillig. Evenals alle andere tandheelkundige behandelen. Echter kan een zorgverzekeraar een clausule opnemen in de algemene voorwaarden met betrekking tot periodieke tandartscontroles .

 

Wat kost een tandartscontrole?

De kosten van een tandartscontrole worden evenals alle andere tandheelkundige behandelingen bepaalt door de Nederlandse Zorgautoriteit. Althans dit zijn de maximale kosten die in rekening gebracht mogen worden. Op deze manier probeert de overheid de tandartskosten onder controle te houden. Zorg aan het gebit moet namelijk voor iedereen toegankelijk blijven.

Bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau zijn de kosten voor een tandartscontrole € 23,45 in 2022. Dit is dan ook het bedrag dat je kwijt bent wanneer je geen aanvullende tandartsverzekering hebt. Echter kan het zijn dat de tandarts meerdere behandelingen nodig acht tijdens de afspraak.

Worden de kosten van tandartscontroles vergoed?

Nee, de kosten voor een tandartscontrole vallen niet onder de basisverzekering. De uitzondering is dat dit wel geldt voor personen tot 18 jaar. Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende tandartsverzekering aan. Afhankelijk van de voorwaarden van de aanvullende tandartsverzekering kan de tandartscontrole worden vergoed.

Veel zorgverzekeraars vergoeden bij een aanvullende tandartsverzekering de volle 100% van de behandeling.

 

Online een afspraak maken

Bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau kan je online een afspraak maken voor tandartscontrole. Dankzij deze eenvoudige manier van het maken van een afspraak voor een periodieke tandartscontrole kan je zelf bepalen wanneer je op bezoek gaat bij de tandarts.