Tand afgebroken?

Het gebeurt altijd op het verkeerde moment

Is jouw tand afgebroken? Maak dan online een afspraak bij tandheelkundig centrum Jan van Nassau om deze weer te laten herstellen. De tandarts zal samen met jou kijken naar de best mogelijke oplossing om de afgebroken tand te herstellen.

 

Mijn tand is afgebroken, wat nu?

Het afbreken van een tand komt altijd op een vervelend moment. Het zal dan ook wel even schrikken zijn. De tandarts zal je helpen om je afgebroken tand weer te herstellen maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen. Probeer het afgebroken stukje tand terug te vinden. Wanneer dit lukt kan je deze het beste bewaren in melk of in je mond. In je mond bewaar je het afgebroken stukje tand tussen je wang en je kiezen. Lukt het niet om het stukje tand te vinden, geen zorgen er zijn andere oplossingen die de tandarts kan uitvoeren.

De reden dat melk of mondvocht zo belangrijk is is dat je moet voorkomen dat het wortelvlies uitdroogt. Spoel echter de afgebroken tand nooit af onder de kraan. Dit kan een negatieve invloed hebben op het wortelvlies.

Behandeling van een afgebroken tand

Met de tandheelkundige oplossing van vandaag de dag is een afgebroken tand altijd te herstellen. Het liefst doen we dit door het afgebroken stukje tand te verlijmen. Wanneer dit niet mogelijk is doordat het stukje tand niet terug te vinden is dan zijn er ook andere oplossingen. Wat hiervoor de beste oplossing is kan de tandarts het beste beoordelen in de tandartspraktijk.

De mogelijkheden zijn het plaatsen van een kroon, brug of implantaat. Dit klinkt wellicht ingrijpend maar er zijn ook andere oplossingen. Zoals het plaatsen van een facing, frame of plaatje. Zelfs het repareren met een composiet vulling. Het is allemaal afhankelijk van de situatie.

Wanneer het gaat om een melktand dan bestaat de luxe om af te wachten totdat de tand gewisseld wordt.

 

Oorzaken van een afgebroken tand

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het breken van een tand. Vaak wordt het veroorzaakt door het bijten op iets hards tijdens het eten maar ook het hebben van een slecht gebit kan hieraan ten grondslag liggen. Daarnaast zijn er natuurlijk ongevallen waarbij een stukje tand kan afbreken, zoals een val of een tik op de tand.

 

Online afspraak maken bij een tand die afbreekt

Wanneer je tand is afgebroken dan is het raadzaam om een snelle afspraak in te plannen bij de tandarts. Deze kan je helpen om je tand weer te herstellen maar ook om erger te voorkomen. Aan de afgebroken tand die zich nog in de mond bevindt kunnen namelijk scherpe randjes zitten die de binnenkant van je mond beschadigen. Denk aan het tandvlees of je tong. Daarnaast kan het restant wat zich nog in de mond bevind ontstoken raken gedurende de tand niet herstelt is.

Wacht dus niet met het maken van een afspraak bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau.