Ontstoken Tandvlees

Gezond tandvlees voor een gezond gebit

Gezond tandvlees, bloed nooit. Heb je last van bloedend tandvlees? Dan is dit een indicatie dat je tandvlees ontstoken is. Wanneer je dit niet behandeld kan dit uiteindelijk leiden tot tandverlies. Ontstoken tandvlees verdwijnt niet vanzelf. Maak een afspraak met onze mondhygiënist om het ontstoken tandvlees te laten behandelen.

 

Wat is ontstoken tandvlees?

Een tandvleesontsteking overkomt de helft van Nederland regelmatig. Het is dus een veelvoorkomend probleem. Ontstoken tandvlees is een signaal dat het niet goed gaat met je tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur. Ontstoken tandvlees is rood, bloed bij poetsen of soms eten en is erg gevoelig bij aanraking.

 

Symptomen ontstoken tandvlees

Wanneer het tandvlees ontstoken is is het zaak om de algehele gezondheid van je mond te verbeteren. Het is van belang om dit te behandelen om ernstige problemen te voorkomen. Wanneer je een tandvleesontsteking ongemoeid laat ontstaat er ruimte tussen je tandvlees en je tanden. Dit is een plek waar bacteriën zich kunnen nestelen en kunnen zorgen voor serieuze problemen. Het is daarom belangrijk om de symptomen van ontstoken tandvlees te herkennen.

  • Rood gekleurd tandvlees
  • Opgezwollen tandvlees
  • Gevoelig tandvlees
  • Bloedend tandvlees
  • Ruimte tussen het tandvlees en de tanden
  • Onaangename smaak in de mond
  • Slechte adem

Wat te doen als je last hebt van ontstoken tandvlees

Indien je last hebt van een van de eerder genoemde symptomen kan je last hebben van ontstoken tandvlees. Wanneer je dit onbehandeld laat leidt dit tot serieuze gebitsproblemen. Daarom zien we je graag even bij de mondhygiënist om de gezondheid van het tandvlees te onderzoeken.

 

Oorzaken van een tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking ontstaat door tandplak. Wanneer je tandplak onvoldoende verwijdert kan dit leiden tot een ontsteking van het tandvlees. Zeker wanneer je te lang wacht met poetsen, tandplak kan leiden tot tandsteen. Tandsteen kan je niet verwijderen door je tanden te poetsen. Tweemaal daags poetsen helpt bij het voorkomen van tandsteen. Daarnaast adviseren we je ook om tweemaal per jaar een professionele gebitsreiniging bij onze mondhygiëniste. Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot ontstoken tandvlees.

  • Te weinig poetsen van de tanden
  • Poetsen met teveel kracht
  • Een tandenborstel gebruiken met te harde haren
  • Niet dagelijks flossen
  • Roken
  • Verminderde weerstand
  • Een tekort aan vitamine C of een vitamine D
  • Grotere kans op tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap

 

Tandvleesontsteking onbehandeld laten

Wanneer je een tandvleesontsteking onbehandeld laat kan dit tot ernstige gebitsproblemen leiden. De ontsteking van het tandvlees doorloopt een aantal fases. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot tandverlies. Behandeling is dus noodzakelijk om erger te voorkomen.

Ongeveer 10% van de tandvleesontstekingen leidt tot parodontitis. Bij parodontitis ontstaat er ruimte tussen het tandvlees en de tanden. Hierdoor is er ruimte voor bacteriën om zich te nestelen in deze ruimte. Met het poetsen van de tanden en flossen kan je deze ruimtes niet bereiken. Hierdoor zal hier het tandplak en dus tandsteen ophopen met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk leidt dit ontstekingen aan de wortelkanaal of zelfs tot het verlies van de tand.

 

Is ontstoken tandvlees besmettelijk?

Ontstoken tandvlees ontstaat door bacteriën en mensen dragen nou eenmaal bacteriën aan elkaar over. Gelukkig zijn de bacteriën niet zo sterk en is een mond in goede staat opgewassen tegen deze bacteriën. Door twee keer per dag je tanden te poetsen en te flossen geef je tandaanslag, tandplak en tandsteen geen kans om voor problemen te zorgen. Tandsteen is namelijk een ideale broedplaats voor bacteriën. Dus ja, bacteriën kunnen worden overgedragen maar veroorzaken geen ontstekingen aan het tandvlees. Gebruik echter nooit de tandenborstel van een ander. Een tandenborstel is namelijk een belangrijke plek waar bacteriën zich ophopen.

 

Tandvleesontsteking behandelen

Bezoek de mondhygiënist twee keer per jaar voor een professionele gebitsreiniging. Hiermee voorkom je tandvleesproblemen. Heb je echter last van de symptomen van ontstoken tandvlees maak dan direct online een afspraak met onze mondhygiënist.