Nazorg implantologie

Hoe ga je om met je zojuist geplaatste implantaat

Na het plaatsen van een tandimplantaat is het belangrijk dat je je mond goed verzorgd. Dat betekent niet dat je dit moet doen op de manier zoals je het altijd doet. Gelukkig kan je normaal gesproken de volgende dag wel weer gewoon werken indien nodig. Welke zaken je in ogenschouw moet nemen behandelen we in dit artikel.

Direct na de behandeling mag je niet spoelen. De gehele dag niet. Dit kan namelijk het helingsproces verstoren. Dit kan de vorming van stolsel tegengaan en dit is nodig om te genezen.

De volgende dag, de dag na het plaatsen van het implantaat, moet je juist wel spoelen. Dit moet je doen met mondspoelmiddel. Daarnaast begin je ook met voorzichtig met poetsen van het implantaat. Poetsen doe je uiteraard met een zachte tandenborstel om niks te beschadigen.

Neem zowel vooraf als achteraf de voorgeschreven pijnstillers in.

 

Periodieke tandartscontrole

Ook al zijn je implantaten geen echte tanden moet je ze nog steeds goed verzorgen. Er kunnen geen gaatjes meer in komen maar het tandvlees rond de implantaten zijn wel kwetsbaar. Dat heeft er mee te maken dat implantaten er op gericht zijn om goed vast te blijven zitten.

Het schoonhouden van de kroon en het implantaat is daarmee erg lastig. Sommige plekjes zijn geen heel moeilijk te bereiken en daardoor is er weer kans voor bacteriën. Hierdoor is vooral je tandvlees kwetsbaar en dat zou kunnen leiden tot tandvleesproblemen. Denk aan ontstoken tandvlees of zelfs parodontitis.

Het risico van parodontitis is dat het het kaakbot rond het implantaat kan aantasten. Dit wil je uiteraard voorkomen want anders ontstaat het probleem dat je kroon niet langer vast blijft zitten.

Daarom is de periodieke tandartscontrole ook met tandimplantaten belangrijk. Blijf daarom twee keer per jaar op tandartscontrole komen en laat ook het gebit professioneel reinigen om tandplak en tandsteen wat je niet zelf kan verwijderen te laten verwijderen.

Tand implantologie behandeling

Je gaat de stap zetten om een tand te laten implanteren. Fijn als je gebit dadelijk weer volledig is, maar misschien toch ook een beetje spannend. Daarom vertellen we je graag vooraf wat je kan verwachten. Zo weet je waar je aan toe bent en dat kan helpen de eventuele zenuwen beter in bedwang te houden.

Begin van de implantologie behandeling
Het begint allemaal met een onderzoek van het gebit. Is er voldoende kaakbot aanwezig om een implantaat te plaatsen. Hiervoor worden röntgenfoto’s gemaakt. Daarnaast bespreken we je medicijngebruik en de voorgeschiedenis. Alles zodat we goed kunnen inschatten hoe de behandeling uitgevoerd moet worden en er geen verrassingen om de hoek komen kijken.

Daarnaast bekijken we de wensen en eventuele uitdagingen die we kunnen tegenkomen. Op basis van deze informatie maken we een implantologisch behandelplan en een begroting. Welke we vervolgens met jou bespreken. Zo zijn er geen verrassingen achteraf.

 

De behandeling van het plaatsen van het implantaat

Vervolgens is het volgende bezoek het plaatsen van het implantaat. Deze behandeling ziet er als volgt uit:

  • Je wordt plaatselijk verdoofd
  • Het tandvlees wordt losgemaakt zodat het kaakbot bloot komt te liggen
  • Er wordt een gaatje geboord in het kaakbot
  • In het gaatje wordt het implantaat geschroefd
  • Het tandvlees wordt gehecht met oplosbare hechtingen