Kroon laten plaatsen bij de tandarts

Het gevoel van een nieuwe tand

Wanneer een tand beschadigd is dan is het laten vullen van het gaatje een oplossing. Er kan heel veel met vullingen maar soms is het helaas niet meer op te lossen op die manier. Dan kan het laten plaatsen van een kroon uitkomst bieden. Deze kan namelijk wel geplaatst worden op tanden die niet sterk genoeg meer zijn voor een vulling.

 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kunsttand die op je eigen tand wordt geplaatst door de tandarts. Na de behandeling ziet het er uit alsof het je eigen tand is omdat elke kroon op maat gemaakt wordt. Een kroon wordt vaak geplaatst wanneer je eigen tand niet sterk genoeg meer is om met een vulling gerepareerd te worden.

 

Wanneer heb je een kroon nodig?

Het laten plaatsen van een kroon gebeurt wanneer jouw tand niet sterk genoeg meer is om te vullen. Het kan bijvoorbeeld een te groot gaatje zijn geweest of wanneer er meerdere gaatjes in één tand hebben gezeten door de loop van de jaren. Er is voldoende basis nodig. natuurlijke tand, om het gaatje te vullen.

Het laten plaatsen van een kroon is dan een oplossing maar ook wanneer je een tand mist kan je kiezen voor een kroon. Hiervoor wordt dan eerst een implantaat geplaatst waarop de kroon geplaatst kan worden. Dit kan overigens ook het laten plaatsen van een brug. Een andere reden voor het plaatsen van een kroon kan zijn dat je niet tevreden bent over een specifieke tand. De kleur of een vervorming kan je bijvoorbeeld storen. Met een kroon kan je de tand krijgen waar je je comfortabel bij voelt.

De behandeling bij het plaatsen van een kroon

Wanneer je een kroon wilt laten plaatsen dan is het vooraf prettig om te weten hoe de behandeling in zijn werk gaat. Wij hebben de basis behandeling van een kroon in logische stappen voor je uit een gezet.

  1. Voor het plaatsen van een kroon gaat de tandarts eerst de huidige natuurlijk tand prepareren. Dit gebeurt door de natuurlijke tand af te slijpen zodat er voldoende ruimte is voor het plaatsen van de kroon.
  2. De tandarts zal vervolgens een afdruk maken van jouw kaak om te bepalen hoe de kroon gevormd moet worden. Deze moet zo natuurlijk mogelijk aansluiten bij de rest van jouw gebit vandaar de afdruk.
  3. Ook is de aansluiting op de andere kaak erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je goed kan kauwen met de nieuwe kroon. Daarnaast moet die natuurlijk passen in de rest van jouw gebit. Hiervoor voeren wij een beetregistratie uit.
  4. Niet onbelangrijk is het uitkiezen van de kleur van de kroon. Je wilt dat deze zo goed mogelijk aansluit bij de rest van jouw gebit. Bij een keuze voor de juiste kleur kan niemand de kroon van jouw natuurlijke tanden onderscheiden en dat is het doel uiteraard.
  5. Het tandtechnisch laboratorium gaat vervolgens aan de slag om een kroon op maat voor jou te maken. In de tussentijd plaatst de tandarts een noodkroon op jouw tand om ervoor te zorgen dat de afgeslepen tand beschermt is.
  6. Zodra de kroon klaar is gaat de tandarts deze plaatsen in jouw gebit. Met snelhardend cement wordt de op maat gemaakte kroon vastgemaakt aan jouw gebit.

 

Kroon laten plaatsen in Den Haag

Denk je een kroon nodig te hebben dan kan je in Den Haag terecht bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau. Wij plaatsen jaarlijks vele kronen, bruggen en implantaten. Maak een afspraak voor een informatief gesprek met onze gespecialiseerde tandarts.