Kronen, bruggen en inlays

Heb je last van een groot gaatje? Dan is een vulling vaak niet meer mogelijk. Deze zal niet sterk genoeg zijn om een duurzame oplossing te bieden. Er zijn gelukkig voldoende andere oplossingen. Je krijgt dan te maken met kronen, inlays, onlays of bruggen.

We leggen je graag uit wat de verschillen zijn en wat je kan verwachten van de behandeling.

 

Wat zijn kronen?

Wanneer je tand niet voldoende sterk is voor een vulling dan is een kroon een veel gekozen oplossing. Een kroon is een kapje dat over de tand of kies heen wordt geplaatst. Deze is gemaakt van porselein. Een kroon past over de volledige tand heen of over een gedeelte van de tand. Afhankelijk wat er nodig is. Met kronen worden je tanden niet alleen versterkt maar ook mooier gemaakt.

 

Wat is een inlay?

Een inlay is een oplossing die een groot gaatje kan verhelpen. De tandarts maakt hierbij een afdruk van je gaatje. Met deze afdruk wordt er een inlegvulling gemaakt die exact in het gaatje past. De inlay is een oplossing die veel belovend is maar minder bekend is dan kronen. Wist je dat inlays wel 30 jaar kunnen meegaan?

 

Daarnaast heb je ook nog onlays. Onlays zijn vergelijkbaar met inlays maar een inlay richt zich alleen op het kauwvlak van de kies terwijl een onlay een groter deel van de kies omvat. Dat betekent dat afhankelijk van de locatie van het gaatje een keuze wordt gemaakt tussen een inlay en onlay.

 

Wat zijn bruggen?

Wanneer de kies niet meer te redden is dan is een brug een mogelijke oplossing. De tandarts plaatst dan een brug tussen twee kiezen of tanden waar een nep tand wordt geplaatst. Een zogeheten dummy. Dit oogt uiteraard mooier dan wanneer er tanden ontbreken. Daarnaast wordt eten hierdoor een stuk makkelijker omdat je beter kan kauwen.

Een brug wordt een brug genoemd omdat de dummy een zwevende tand is die verbonden is met de omringende kronen.

 

Afspraak maken voor kroon, inlay of brug?

Het laten plaatsen van een kroon, inlay of brug kan bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau in Benoordenhout, Den Haag. Onze gespecialiseerde tandartsen staan voor je klaar. Maak online een tandartsafspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op via 070 324 55 30.