Kosten tandsteen verwijderen

Wanneer je bij de tandarts of mondhygiënist langs gaat voor een periodieke controle dan wordt vaak ook direct het tandsteen verwijdert. Tandsteen is namelijk een gevaar voor je tanden, kiezen en tandvlees. Helaas kan je zelf tandsteen niet verwijderen door je tanden te poetsen. Daarom is het belangrijk dat je twee keer per jaar een mondhygiënist of tandarts bezoekt. Maar wat kost het verwijderen van tandsteen in 2021?

 

Wat is tandsteen?

Zoals gezegd is tandsteen schadelijk voor je gebit. Tandsteen is een verharding van tandplak. Waar je tandplak kan je zelf nog wegpoetsen is dat met tandsteen niet het geval. Daarom moet de tandarts of mondhygiënist regelmatig je tandsteen verwijderen. Tandplak kan verharden wanneer het niet op tijd wordt weggepoetst.

Tandplak wordt gevormd door bacteriën, speeksel, koolhydraten en etensresten. Zoals je zult begrijpen vormt tandplak zich dan ook gedurende de gehele dag. Poets daarom twee keer per dag en flos één keer per dag. Zo voorkom je grotendeels dat tandsteen zich vormt.

 

Waarom regelmatig tandsteen verwijderen geld bespaart

Het regelmatig laten verwijderen van tandsteen kan grotere gebitsproblemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan gaatjes. De kosten van het laten vullen van een gaatje starten van ongeveer € 70. Daarmee vallen de kosten van tandsteen verwijderen erg mee. Zodoende bescherm je niet alleen je gebit maar is het uiteindelijk ook financieel een stuk goedkoper.

De kosten van tandartsbehandelingen worden centraal vastgesteld door de Nederlandse ZorgAutoriteit. Hieronder vind je een voorbeeldberekening.

Vastgestelde kosten

MO3 Gebitsreiniging, per 5 minuten € 13,84

Afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen er zich bevind in jouw mond bepaald hoelang de tandarts of mondhygiënist bezig is met het verwijderen van tandsteen.

Bij ons kan je voor alle behandelingen terecht

Dankzij ons uitgebreide team van tandheelkundig medewerkers kunnen we je bij alle uitdagingen aan het gebit helpen.