Jeukend tandvlees

Jeukend tandvlees? Dan heb je een probleem

Heb je last van jeukend tandvlees? Dan is een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist niet onverstandig. De oorzaak van jeukend tandvlees kan namelijk erg serieus zijn. Vaak is het een kenmerk van bacteriën die zich tussen je tanden en tandvlees bevinden. Dit kan je helaas niet wegpoetsen en daarom kan de mondhygiënist je helpen.

 

Jeukend tandvlees oorzaken

Wanneer je tandvlees jeukt dan kan dit veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. Wij sommen voor jou de belangrijkste oorzaken op.

  • Allergische reactie
  • Droge mond
  • Kunstgebit problemen
  • Tandenknarsen
  • Tandplak

 

Allergische reactie

Een redelijk onschuldige oorzaak van jeukend tandvlees is het hebben van een allergische reactie. Het tandvlees gaat jeuken wanneer je een allergische reactie hebt van bijvoorbeeld het eten van groente of fruit wanneer je hier allergisch voor bent. Maar dit kan ook een reactie zijn op medicijnen of hooikoorts.

Wanneer je ook jeuk hebt aan het gehemelte in je mond dan kan je er bijna zeker van zijn dat je last hebt van een allergische reactie. Dit is makkelijk te bestrijden door te stoppen met het gebruiken van de veroorzaker van de allergische reactie.

 

Droge mond

Wanneer je last hebt van jeukend tandvlees en een droge mond dan is ook de oplossing eenvoudig. Meer water drinken om je droge mond te verhelpen. Een droge mond kan namelijk de oorzaak zijn van jeukend tandvlees. Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Door jouw vochtinname weer op niveau te brengen kan je vaak ook de droge mond verhelpen en daarmee ook de jeuk van het tandvlees.

 

Kunstgebit probleem

Jeukend tandvlees kan ook ontstaan door een niet goed passend kunstgebit. Met een kunstgebit dat niet zo goed past is er ruimte tussen het kunstgebit en het tandvlees. Hier kunnen bacteriën zich ophopen. Dit kan jeuk gaan veroorzaken en zelfs leiden tot ontstoken tandvlees.

 

Tandenknarsen

Een veelvoorkomend probleem is tandenknarsen. Dit hoeft niet altijd te leiden tot jeukend tandvlees maar dit kan wel. Tandenknarsen kan namelijk het tandvlees beschadigen. Beschadigt tandvlees kan namelijk de oorzaak zijn van jeukend tandvlees. Met een gebitsbeschermer kan je tandenknarsen voorkomen en daarmee ook jeukend tandvlees.

 

Bacteriën tussen tand en tandvlees

Tweemaal daags je tanden poetsen is belangrijk voor je gebit maar ook voor je tandvlees. Jeukend tandvlees kan namelijk worden veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Het tandplak dat zich dagelijks vormt op jouw gebit kan tandsteen vormen wanneer dit niet tijdig wordt weggepoetst. Dit tandsteen laat bacteriën tussen de tanden en het tandvlees en dit kan jeuk veroorzaken. Alleen de mondhygiënist kan tandsteen verwijderen en daarmee de jeuk wegnemen.

Heb je in combinatie met jeukend tandvlees ook last van geïrriteerd en rood tandvlees dan kan je last hebben van ontstoken tandvlees of parodontitis.

 

Andere oorzaken jeukend tandvlees

Wanneer er hormonale veranderingen in het lichaam optreden dan kan jeuk aan het tandvlees optreden. Dit komt daarmee vaker voor tijdens de zwangerschap, de puberteit of de overgang.

In het geval van een abces, aften, orale herpes of een virale infectie kan ook jeuk aan het tandvlees optreden.

Toch hoeft jeukend tandvlees niet altijd een negatieve reden. Dit kan ook een herstel zijn van eerder voorgevallen letsel aan het tandvlees of de tanden.

 

Jeukend tandvlees behandelen

Een bezoek aan de mondhygiënist is niet direct nodig als je last hebt van jeukend tandvlees. Spoel je mond met koud water, poets je tanden en gebruik mondwater om de bacteriën te bestrijden. Heb je na twee dagen nog steeds last van jeuk aan je tandvlees? Maak dan een afspraak met onze mondhygiënist.