Inlays en Onlays

Geen last meer van gaatjes

Wanneer je last hebt van een gaatje in je tand of kies dan is een vulling vaak de oplossing. Bij een klein gaatje is dit dan ook geen enkel probleem maar bij grotere gaatjes is een inlay of een onlay een betere oplossing. Met een groter gaatje is de kans namelijk aanwezig dat de vulling er weer uitvalt. Bij inlays en onlays heb je dit probleem niet.

 

Wat zijn inlays en onlays?

Een inlay is een op maat gemaakte vulling die exact in het gaatje past. Een onlay wordt gedeeltelijk over de kies heen geplaatst. Beide worden op maat gemaakt en zijn sterker dan een vulling. Ze worden gemaakt van sterk materiaal zoals porselein, titaan, goud, keramiek of galvanisch keramiek.

 

Inhoudsopgave Inlays en onlays

  • Wanneer kies je voor een inlay of een onlay?
  • Verschil inlay en onlay
  • Inlay of onlay behandeling
  • Voordelen van een inlay of onlay
  • Kosten van een inlay of onlay
  • Vergoedingen van inlay of onlay
  • Afspraak maken voor het plaatsen van inlays of onlays in Den Haag

Inlays en onlays zijn een goede oplossing wanneer je last hebt van een gaatje die niet meer te verhelpen is met een vulling. Een kroon is dan vaak de eerste gedachte maar inlays en onlays zijn een goed alternatief. Ze kunnen je gaatje verhelpen zonder dat een groot deel van je natuurlijke tanden en kiezen afgeslepen hoeven te worden.

Wanneer kies je voor een inlay of een onlay?

In het geval van een gaatje dan zijn er diverse oplossingen om dit probleem te verhelpen. Is het een klein gaatje dan is een vulling vaak de beste oplossing. Deze is relatief goedkoop, snel en eenvoudig te plaatsen. Echter maakt een vulling van composiet de tand of kies wat minder sterk. Bij een klein gaatje geen probleem maar bij een groter gaatje kan de vulling snel afbreken.

Daarom wordt er vaak geadviseerd om in dat geval te kiezen voor een kroon. Een kroon is vrij duur en daarom een tandartsbehandeling die vaak wordt uitgesteld. Het is daarom fijn dat er een oplossing is die uitkomst biedt. De inlay of onlay. Deze kan in geval van een groter gaatje in tand of kies wel oplossing bieden zonder dat een kroon nodig is.

Een nadeel van een kroon is dat je tand geslepen wordt. Dat betekent dat er minder van je natuurlijke tand overblijft terwijl we juist die tand eigenlijk willen redden. Met een inlay of een onlay wordt er niks geslepen. Je tanden blijven zoveel mogelijk intact. De tandarts meet namelijk het gaatje in je tand of kies op en laat een tandtechnicus een inlay of onlay maken die er precies in of op past.

Zo wordt je gaatje volledig gedicht op een duurzame manier zonder je tanden verder te beschadigen.

Kies de juiste tandartsbehandeling voor een gaatje:

  • Klein gaatje; kies voor een composiet vulling
  • Middelgroot gaatje: kies voor een inlay of een onlay
  • Onvoldoende draagvlak voor een inlay of onlay: kies voor een kroon

 

Verschil inlay en onlay

Het verschil tussen een inlay en een onlay heeft te maken met de manier waarop het gaatje gedicht wordt. Een inlay is een inlegvulling die precies in het gaatje past. Dit terwijl de onlay juist meer om de kies heen werkt. Daarmee is dan ook meteen duidelijk dat een inlay gebruikt wordt voor een gaatje in het kauwvlak, bovenop de kies of onderop de kies. De onlay richt zich op gaatjes in het kauwvlak en de zijkanten van de kies.

 

Inlay of onlay behandeling

Wanneer je met de tandarts hebt besloten dat een inlay of een onlay de beste oplossing is voor jouw gaatje dan gaat de behandeling beginnen. Een inlay of onlay behandeling vind plaats in 3 simpele stappen:

 

Stap 1: Onderzoek gaatje

Het begint allemaal met de constatering van het gaatje door de tandarts. Tijdens de periodieke controle kan het gaatje worden opgemerkt. Een vulling is vaak de eerste keuze maar indien blijkt dat een vulling niet voldoende sterk zal zijn wordt er gekeken naar andere oplossingen. Uiteraard bespreken we dit gezamenlijk en indien er gekozen wordt voor inlays of onlays maken we hiervoor een nieuwe afspraak.

 

Stap 2: Het meten van het gaatje

Tijdens deze afspraak maken we het gaatje klaar voor het plaatsen van de inlay of onlay. Hiervoor wordt het gaatje gereed gemaakt voor de inlay of onlay. Hiervoor kan er worden geboort of geslepen maar niet meer dan nodig. zo blijft zoveel mogelijk van je natuurlijke tand intact. Zodra de tand klaar is voor de inlay dan wordt er een afdruk gemaakt van het gaatje. Deze afdruk wordt opgestuurd naar de tandtechnicus die voor jou een op maat gemaakte inlay of onlay maakt. In de tussentijd krijg jij een noodvulling voor de periode tot de inlay of onlay definitief wordt geplaatst.

 

Stap 3: Het plaatsen van de inlay of onlay

De laatste tandartsafspraak dient ervoor om de inlay of onlay definitief te plaatsen. Hiervoor gebruiken we de nieuwste lijmtechniek en een microscoop. We moeten zeer gericht te werk gaan. De tijdelijke vulling wordt verwijderd de inlay of onlay wordt rotsvast bevestigd. De kleur van de inlay of onlay heb je tijdens het opmeten van het gaatje gekozen. Zo krijg je het resultaat waar je trots op bent.

 

Voordelen van een inlay of onlay

Wanneer je kiest voor een inlay of een onlay dan brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is waarschijnlijk dat een inlay of een onlay ontzettend lang mee gaat. Je kan van een inlay of onlay over het algemeen tot 30 jaar genieten. De kleur van je inlay of onlay kan je zelf kiezen. Zo kan je kiezen voor een onzichtbare oplossing maar ook voor bijvoorbeeld goud wanneer je daar de voorkeur aangeeft.

 

Kosten van een inlay of onlay

Zoals al eerder aangegeven is de keuze voor een inlay of onlay goedkoper dan een kroon maar duurder dan de keuze voor een vulling. De exacte kosten voor een inlay of onlay zijn echter moeilijk aan te geven. Elk gaatje vraagt namelijk om een andere inlay of onlay. Dit heeft dan ook zo zijn invloed op de kosten van de tandarts. Uiteraard ontvang je vooraf de behandeling een kostenopgave van de tandarts met daarin de kosten die je kan verwachten voor een inlay of onlay.

 

Vergoedingen van inlay of onlay

Wanneer je een inlay of onlay laat plaatsen dan wordt dit niet vergoed uit de basisverzekering. Indien je een aanvullende tandartsverzekering hebt dan kan het zijn dat de kosten gedeeltelijk worden vergoed door jouw verzekeraar. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van jouw polis.

 

Afspraak maken voor het plaatsen van inlays of onlays

Heb je het idee dat je een gaatje hebt? Kom dan langs voor een controle. De tandarts bekijkt dan of een vulling, inlay, onlay of een kroon de juiste oplossing is voor jouw tandheelkundig probleem. Ook wanneer je weet dat je een inlay of onlay nodig hebt dan kan je natuurlijk een afspraak maken. We helpen je graag van je gaatje af.