Fluoridebehandeling

Bescherm je tanden

Rond 1850 werd fluoride al door een aantal tandartsen aanbevolen om tanden harder te maken. In het begin van de twintigste eeuw begon men uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te doen naar fluoride.

 

Fluoride of fluorose

De verandering van het glazuur, die ontstaat door een te hoge concentratie fluoride tijdens de tandontwikkeling, wordt fluorose genoemd. De meest bekende verschijningsvorm van fluorose is te herkennen aan de witte vlekjes in het glazuur.

 

Werking van fluoride

Fluoride kan uw tanden op verschillende manieren beschermen. Bij aanwezigheid van fluoride in de mond zal tijdens een zuuraanval het glazuur minder oplossen en zal tevens het glazuur zich eerder kunnen herstellen. Een lage concentratie van fluoride in de mond verspreid over de dag, zoals in tandpasta, is voldoende effectief.

 

Kosten fluoridebehandeling

Fluoridebehandelingen zijn op jonge leeftijd voor het gebit. Dit omdat niet altijd alle tanden even goed gepoetst worden op die leeftijd. De kosten van een fluoridebehandeling vallen erg mee in vergelijking met de kosten van een gaatje vullen.

 

Fluoridebehandeling

Zodra bij kinderen hun eerste volwassen tanden doorkomen begint de kindertandarts met fluoride behandelingen. Meestal is dit rond het zesde levensjaar van het kind. Door twee keer per jaar een fluoridebehandeling toe te dienen worden de tanden sterker en worden de kans op gaatjes verkleint.

Komen de volwassen tanden door bij je kind? Dan is het tijd om een afspraak te maken bij onze kindertandarts.