Diasteem

Diasteem is het spleetje tussen de tanden

Een spleetje tussen de tanden wordt een diasteem genoemd. Voor veel mensen is dit iets wat hen stoort aan hun gebit. Gelukkig zijn er manieren om diasteem te verhelpen en in sommige gevallen groeit het spleetje vanzelf dicht. Toch is het voor sommige mensen ook iets waar ze juist trots op zijn.

 

Wat is een diasteem?

Sommige mensen hebben een spleetje tussen de voortanden. Dit noemen we een diasteem of distema. Het hoeft overigens niet over een spleetje tussen de voortanden te gaan. Het geldt voor elke spleetje dat zich tussen twee tanden bevindt. Waar dan ook in de mond.

 

Diasteem bij kinderen en jongeren

Een diasteem tussen de voortanden in de bovenkaak komt vaker voor bij kinderen en jongeren dan bij volwassenen. In veel gevallen sluit het spleetje tussen de voortanden vanzelf door de groei van het gebit. Wanneer het spleetje tussen de tanden blijft bestaan na de puberteit kan je ervan uitgaan dat de diasteem niet meer vanzelf zal verdwijnen.

 

Oorzaken van een diasteem

Een diasteem kan vanwege diverse redenen ontstaan. Sommige reden komen voort uit het gedrag van een persoon, andere liggen in de erfelijkheidssfeer.

Sommige mensen duwen bij het slikken automatisch hun tong tegen hun tanden aan. Hierdoor ontstaat er druk op de tanden en kan er zo een diasteem ontstaan
Door duimen, het gebruik van een speen of duimzuigen kan een diasteem ontstaan
Wanneer je te kleine tanden hebt voor je kaak kan er een diasteem ontstaan
Indien er tanden ontbreken in jouw gebit kan dit leiden tot een spleetje tussen de tanden

Als er te weinig ruimte zit tussen de boven tanden en de boven lip kan dit leiden tot een diasteem

Behandeling van een diasteem

Gelukkig zijn er behandelingen die een spleetje tussen de tanden kan verhelpen. Er zijn verschillende mogelijkheden en de tandarts kan het beste adviseren welke behandeling tot het beste resultaat gaat leiden na het zien van jouw diasteem. Elk gebit is nou eenmaal anders en daarom bekijkt de tandarts het liefst ter plekke welke oplossing het meest geschikt is.

De mogelijke behandelingen voor een diasteem zijn:

  • Facings kunnen geplaatst worden op jouw tanden om zo de spleet tussen jouw tanden te sluiten. Deze facings worden op maat gemaakt zodat ze goed aansluiten bij jouw gebit en ook dezelfde kleur hebben als de rest van jouw gebit. Zo vallen de facings niet op voor anderen en zelf merk je er niets van in het dagelijks leven. Er zijn facings van composiet en porselein mogelijk.
  • De diasteem kan ook zelf opgevuld worden met composiet. Hiermee wordt dus alleen gericht op de spleet die zich tussen jouw tanden zit.
  • Het plaatsen van een beugel kan de diasteem ook verhelpen. Dit neemt uiteraard meer tijd in beslag maar is bij een spleet van meer dan 3 millimeter wel de beste oplossing.
  • Het plaatsen van een implantaat, brug of kroon kan eveneens een spleet tussen de tanden verhelpen.

 

Wil je een diasteem opvullen en sluiten?

Heb je zelf last van een spleet tussen de tanden? Dan kunnen we jou helpen om van de diasteem af te komen. Onze tandartspraktijk in Den Haag, biedt diverse behandelingen om jou weer aan een glimlach te helpen waar je je lekker bij voelt. Wel is het belangrijk dat je zelf ook goed kijkt naar de oorzaak van jouw diasteem. Is dit ontstaan door de manier waarop je slikt dan is het belangrijk dat we hier ook aandacht aan besteden. Anders keert de diasteem na een aantal jaar gewoon weer terug en dat willen we juist voorkomen.

 

Maak nu eenvoudig een online afspraak

voor een intakegesprek over jouw diasteem. We helpen je graag naar een gebit waar je zelfvertrouwen van krijgt.