Deep Cleaning

De behandeling bij Parodontitis

Heb je last van parodontitis? Dan loop je het risico om tanden te verliezen. Parodontitis moet je dus niet lichtzinnig opnemen. Maak in het geval van parodontitis een afspraak bij de tandarts, mondhygiënist of parodontoloog. Met een deep cleaning behandeling kan parodontitis behandeld worden.

 

Wat is deep cleaning?

Bij deep cleaning maakt de mondhygiënist jouw gebit schoon onder het tandvlees. Dit is noodzakelijk om de tandvleesziekte parodontitis te behandelen. Hierdoor worden bacteriën verwijderd waar je zelf niet bij kan met jouw tandenborstel of tandenstokers.

Bij parodontitis ontstaat er ruimte tussen jouw tanden en het tandvlees. Dit noemen we pockets. Hier kunnen bacteriën zich nestelen die je niet met je tandenborstel kan wegpoetsen. Deze bacteriën vallen vervolgens jouw wortels en kaakbot aan. Deze kan stap voor stap verdwijnen en daardoor kunnen tanden los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Helaas kan kaakbot niet teruggroeien.

Ben je daarom bang dat je parodontitis hebt? Neem dan snel contact op met onze mondhygiënist om een afspraak te maken. Zij kan jou vertellen wat de status van jouw gebit is en je misschien wel direct geruststellen.

 

Wanneer is deep cleaning noodzakelijk?

Indien je last hebt van parodontitis dan is het noodzakelijk om een deep cleaning behandeling uit te laten voeren. Dit kan door een mondhygiënist of een parodontoloog uitgevoerd worden. Parodontitis kan je opmerken wanneer je last hebt van rood, opgezwollen, bloedend, slap of teruggetrokken tandvlees. Dit kan echter ook ontstoken tandvlees zijn.

Laat zowel bij ontstoken tandvlees als bij parodontitis je gebit controleren door een mondhygiënist. Zij kunnen je snel helpen naar een gezond gebit.

Behandeling van parodontitis

De behandeling van parodontitis draait volledig om de mondhygiëne. Wanneer de mondhygiëne goed is dan kan parodontitis goed bestreden worden. De kans dat het na behandeling terugkeert is daarom dan ook klein. Het behandelen van parodontitis gaat als volgt in zijn werk:

  1. De pockets worden door de mondhygiënist opgemeten. Hoe groter deze zijn hoe zorgwekkender.
    Er wordt een kweek gemaakt van de bacteriën die zich bevinden in de pockets.
  2. Het botverlies en de lengte van de wortels worden bekeken met een röntgenfoto.
  3. De pockets worden gereinigd door de mondhygiënist.
  4. Een poetsinstructie leert jou hoe je je gebit nog beter kan verzorgen. Hierin worden alle facetten van een goede mondhygiëne behandeld.