Brug voor jouw tanden

Zodat je weer vol zelfvertrouwen kan glimlachen

Wanneer je één of meerdere tanden mist dan kan het laten plaatsen van een brug tussen jouw tanden uitkomst bieden. De lege plekken in jouw gebit worden dan opgevuld zodat je weer vol vertrouwen kan glimlachen. Een brug kan ook geplaatst worden om het eten van voedsel te bevorderen. Bij Tandheelkundig Centrum Jan van Nassau in Den Haag worden bruggen, kronen en implantaten gezet door onze specialist Jeroen Meuter.

 

Wat is een brug voor tanden?

Een brug kan het gat tussen twee of meerdere tanden opvullen. Hiervoor wordt of gekozen voor één of meerdere zwevende kroon die aan elkaar vast zitten. De reden waarom ze dit een brug noemen is dat het het gat overbrugt tussen de tanden.

 

Wanneer heb je een brug nodig?

Niet altijd wanneer er tanden of kiezen ontbreken is het plaatsen van een brug noodzakelijk. In veel gevallen is het echter wel beter voor je gebit. Zonder kiezen of tanden op sommige plekken wordt kauwen al gauw moeilijker. Daarnaast kan het impact hebben op jouw glimlach. Sommige mensen schamen zich voor de ontbrekende tanden.

Ook op tandheelkundig gebied kan het noodzakelijk zijn om een brug te laten plaatsen door de tandarts. De tanden naast het gat kunnen hierdoor op een verkeerde manier gaan groeien. Wanneer je een tand mist in jouw onderkaak dan kan het ook invloed hebben op de tand in jouw bovenkaak. Er is namelijk geen tegengewicht meer om het zo te zeggen.

Brug behandeling bij de tandarts

Het kan best spannend zijn om een brug te laten plaatsen bij de tandarts. Je tanden zijn immers een kostbaar bezit. Daarom leggen we je graag uit hoe een brug behandeling bij de tandarts in zijn werk gaat. Het plaatsen van een brug verloopt over het algemeen in zes stappen.

 

  1. De behandeling van een brug voor jouw tanden begint met het afslijpen van tanden of kiezen. Zo creëert de tandarts voldoende ruimte voor het plaatsen van de brug.
  2. Elke brug wordt speciaal voor jouw gebit op maat gemaakt. Hiervoor maakt de tandarts een afdruk van jouw kaak. Deze afdruk gaat naar een tandtechnisch laboratorium. Deze maken vervolgens een brug speciaal op maat voor jouw gebit.
  3. Om de hoogte van de brug te bepalen dien je ook op een wasplaatje te bijten. Dit noemen we ook wel de beetregistratie.
  4. Uiteraard wil je dat de brug niet opvalt tussen je andere tanden. Daarom kan je ook de kleur bepalen. Dit doe je samen met de tandarts.
    In de periode dat het tandtechnisch laboratorium de brug voor jou op maat maakt plaatsen we een noodbrug.
  5. Zodra jouw brug op maat klaar is is het tijd om deze te plaatsen. Dit doen we met snelhardend cement. Hierdoor kan je snel weer gebruik maken van jouw gebit om bijvoorbeeld te eten.
  6. Voordat jouw brug geplaatst kan worden kan het nodig zijn om andere gebitsbehandelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of het plaatsen van een implantaat.

Verschillende soorten bruggen

Er zijn drie soorten bruggen in de tandheelkunde.

  • Een gewone brug heeft pijlers aan beide kanten van de open ruimte.
  • De vrij-eindigende brug werkt met pijlers aan slechts één zijde van de ontbrekende tand of kies.
  • De etsbrug wordt vaak ingezet bij het vervangen van één of twee tanden. De etsbrug wordt met speciaal cement aan de binnenzijde van de tanden geplakt.

 

Materialen die gebruikt worden voor bruggen

Naast de verschillende soorten bruggen zijn er ook verschillende soorten materialen waarmee we werken voor het plaatsen van bruggen. Afhankelijk van waar de brug in jouw mond geplaatst moet worden wordt er bepaald welke materialen er gebruikt worden.

  • Een brug van porselein ziet er natuurlijk uit. Niemand zal zien dat jij een brug draagt.
  • Een zirkonium brug ziet er niet alleen natuurlijk uit maar is ook erg duurzaam.
  • Over een metalen brug kan een laagje porselein geplaatst worden zodat het er natuurlijk uitziet.
  • Een gouden of zilverkleurige metalen brug is sterk en duurzaam.